(VIDEO) PAVLIČEK ŽELI ZAŠTITITI HRVATSKU KUNU: ‘O ovako bitnoj temi ne mogu odlučivati pojedinci u svojim uredima, već isključivo hrvatski narod!’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik Marijan Pavliček u u Hrvatskom saboru prozvao je vladajuću većinu da o ovako bitnoj temi gdje se gubi dio suvereniteta, u ovom slučaju monetarnog suvereniteta, ne mogu odlučivati pojedinci u svojim uredima nakon dogovora s briselskim moćnicima.

O ovakvoj temi može isključivo odlučiti hrvatski narod putem referendumu.

“Vjerujem da je većina vas čula za citat oca domovine, Ante Starčevića, ‘Tko se kruhom naroda hrani, ima narodu račune polagati’. Isto tako, jedan hrvatski velikan, Stjepan Radić je izjavio, ‘Nije dosta narodu pristupiti, valja s narodom stupati. Nije dosta među narod stati, valja među narodom i ostati.’

I Frano Supilo, poznati političar i publicist je izjavio ‘Od najvećeg svog sina, narod je još i veći’. I u hrvatskom Ustavu, i to prvom članku, jasno i glasno stoji, u RH vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu. Međutim, u posljednje vrijeme narod se u RH sve manje pita.

Posebice kada se radi o bitnim krucijalnim temama. O temama koje utječu na sam tijek hrvatske države i na svakodnevni život naših sugrađana.



Jedini mehanizam u kojem narod može direktno izraziti svoje stajalište o nekoj temi, o nekom problemu je putem referendumu.

Mi smo u modernoj hrvatskoj državi do sada imali tri provedena referenduma, u svibnju ’91. godine referendum o hrvatskoj samostalnosti, u siječnju 2012. referendum o pristupanju RH Europskoj uniji i u prosincu 2013. referendum o ustavnoj definiciji braka. Bilo je još desetak referendumskih inicijativa, ali niti jedna nije urodila referendumom zbog ovog ili onog razloga.

U posljednjih nekoliko mjeseci, posebice nekoliko dana, vladajući sve češće spominju ulazak Hrvatske u Eurozonu, ukidanje nacionalne valute kuna i preuzimanje eura kao platežno sredstvo, a da o tome nitko ne pita hrvatski narod što narod misli o tome.

Vladajući govore da smo se obvezali već prilikom pristupanja EU i preuzeti euro. Nitko od hrvatskih građana to nije znao. Te ugovorne obveze imaju neke druge članice, koje
su prije nas pristupale EU, kao što su Mađarska, kao što su Poljska, kao što su Češka, pa ni dan danas nisu niti pomišljale uvesti euro i te ugovorne obveze ne definiraju koji je krajnji rok uvođenja eura.

I neće, kako vladajući kažu, doći do poboljšanja standarda. Neće nam početi padati mana s neba ako uvedemo euro niti će standard hrvatskih građana rasti.

Nažalost doći će kratkoročno sigurno do poskupljenja maloprodajnih cijena i doći će do pada standarda svih građana. I uvođenje eura preko koljena i na brzinu je plod osobnih ambicija, a ne pomno osmišljene nacionalne strategije. Dosta je bilo da Hrvatska bude
samo redak u nečijem životopisu. Dosta je bilo dodvoravanja briselskim moćnicima.

Hrvatska mora imati suverenu politiku, Hrvatska treba imati partnere, ali ne može biti država na daljinski upravljač.

O ovako bitnoj temi gdje se gubi dio suvereniteta, u ovom slučaju monetarnog suvereniteta, ne mogu odlučivati pojedinci u svojim uredima nakon dogovora s briselskim moćnicima.

O ovakvoj temi može isključivo odlučiti hrvatski narod putem referendumu. Stoga će Hrvatski suverenisti tijekom listopada pokrenuti inicijativu pod nazivom ‘Zaštitimo hrvatsku kunu’ kako bi sakupili dovoljan broj potpisa za pokretanje referenduma o
zaštiti hrvatske kune.

Mi ne želimo ovaj projekt privatizirati i ovim putem pozivam sve istaknute pojedince, sve stranke sličnog svjetonazora da nam se priključe, jer, samo zajedničkim snagama možemo se oduprijeti mišljenju vladajuće većine. Neka narod odluči što je najbolje jer narod najbolje zna što je najbolje za njega i za državu Hrvatsku”, rekao je Pavliček.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI