PAZITE KAKO RUKUJETE ZAŠTITNIM MASKAMA: Virus se može zadržati danima!

Damjan Tadic/Cropix

Većina građana se maksimalno trudi držati osobnu higijenu, ali i higijenu vlastitog kućanstva na visokom nivou, sve kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom.

No, iako smo se opskrbili zaštitnim maskama, raznim dezinficijensima i ostalim sredstvima za borbu protiv virusne pošasti, neki detalji nam jednostavno mogu promaknuti.

Tako smo nedavno na jednoj televizji mogli primijetiti gospođu koja je kroz prilog cijelo vrijeme prikazivana kako čisti ruke, koristi dezificijens za cipele, te općenito provodi dodatne mjere zaštite od koronavirusa i njegovo širenja, no u jednoj svari je pogriješila: Ušavši u svoj dom, nakon što je odložila cipele i pošpricala ih dezificijensom, skinula je zaštitnu masku s lica, te ju odložila na ormarić. Potom se uputila u kupaonicu, kako bi oprala ruke.

A što nakon izlaska? Uzeti zaštitnu masku, odnijeti ju u smeće? Što je s policom na kojoj je bila maska? Što je na kraju s rukama?

Napominjemo kako zaštitne maske mogu na sebe prikupljati virus, te nisu garancija za zaštitu od koronavirusa, posebno je to bitno naglasiti kada znamo da brojne maske koje nose naši građani ne spadaju u kategoriju zaštitnih maski, a takve su maske izrađene od primjerice starih majica ili nekog drugog odjevnog predmeta.



Primjećujete li grešku?

Naime, zaštitnu masku je prilikom skidanja potrebno odmah baciti u smeće, nakon toga dezinficirati ruke. Nikako masku ne nosite po vlastitom domu, niti ju odlažite na namještaj.

Kako bi vam što detaljnije prikazali kako se koronavirus zadržava na raznim predmetima donosimo i ovu tablicu, koja će vam pomoći da na neke detalje pripazite još više.

Isto tako izbjegavajte nošenje nakita, jer ćete puno teže voditi brigu oko higijene ruku, a i brojni predmeti poput prstenja, narukvica, ogrli,ca naušnica na sebi mogu zadržati virus.

Prilikom dolaska iz trgovine, prebrišite namirnice koje možete, a potom ih pospremite.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI