Pejčinović Burić izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe

screenshot

Hrvatska ministrica vanjskih poslova osvojila je 159 glasova, dok je njezin protukandidat završio sa 105 glasova.

Marija Pejčinović Burić izabrana je za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe! Tako je HDZ-ovka”pobijedila” protukandidata, potpredsjednika belgijske vlade i ministra vanjskih i europskih poslova te ministar obrane Didiera Reyndersa.

Hrvatska ministrica vanjskih poslova osvojila je 159 glasova, dok je njezin protukandidat završio sa 105 glasova.

Pejčinović-Burić je postala prva političarka u hrvatskoj povijesti koja će zauzeti rukovodeću poziciju jedne međunarodne organizacije. I tako postala druga žena u povijesti na čelu VE i prva osoba iz srednje i jugoistočne Europe.  Prva žena na toj poziciji bila je Francuskinja Catherine Lalumière 1989. godine, trenutna potpredsjednica udruge lobista za promicanje europske integracije, European Movement International.

Pejčinović će biti druga žena u povijesti na čelu te organizacije, ali i prva osoba iz srednje i jugoistočne Europe na toj poziciji.
Što radi glavni tajnik Vijeća?

Glavni tajnik Vijeća, koji vodi Parlamentarnu skupštinu i cjelokupnu organizaciju, odgovoran je za strateški odabir radnih programa i proračuna Vijeća Europe. Osnovana je 1949. godine, a danas ima 47 država članica, cijelu Europu osim Bjelorusije i Kosova, te Rusiju, Tursku i države Kavkaza.

 



Facebook Comments

Loading...
DIJELI