PENAVA JE PREMIJERU UKAZAO NA PROBLEM S POPISOM STANOVNIŠTVA I DOBIO BEŠĆUTAN ODGOVOR: ‘Plenković i SDSS imaju dogovor, nije ih briga za Vukovar’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava kaže da je problem s popisom stanovništva netočna brojka i kako tvrdi, manipulacija uzrokovana političkim razlozima.

“SDSS je pritiskao u koaliciji s SDP-om 2011. godine, a danas u koaliciji s HDZ-om. Hoće li manjinci popisivati manjine? Da radimo razliku među popisivačima? U jednom normalnom svijetu bitna je objektivnost popisa”, rekao je Penava.

Kaže, procjenjuju da se u slučaju Vukovara razne procjene rade na bazi koja je pet ili šest tisuća veća, a tako je nemoguće biti precizan i planirati i to je suštinski problem.


Napominje, u Vukovaru, po njegovim podacima, živi 22.100 stanovnika, a popis iz 2011. kaže nešto manje od 28.000. Što se srpske nacionalne manjine tiče, broj procjenjuju s obzirom na broj djece u osnovnim školama.

“Ta brojka može biti 24 posto, a ne 35 koliko je rekao popis. Neka udjeli budu kakvi jesu, ali hajdemo realno utvrditi koliko nas ima!”Penava je odgovorio na pitanja kako je moguće da se prebroji više stanovnika nego što ih ima.

“Radilo se o tome da ste došli u kuću na adresu, tamo je bila jedna osoba koja je dala deset osobnih iskaznica i bili ste dužni to popisati”, tvrdi Penava i dodaje da nitko do sada nije platio prekršajnu kaznu za iznošenje netočnih podataka.

“Ja sam izašao iz HDZ-a jer sam artikulirao taj problem prema premijeru. Zamolio sam ih da se uključe u proces popisivanja i dobio sam bešćutan i indolentan odgovor kroz iščuđavanje ‘Hrvatska je sređena država’. Kao da je netko pao s Marsa vam daje odgovor u gradu gdje imate tako traumatičnu situaciju, prosvjede. To govori da Plenković i SDSS imaju dogovor, nije ih briga za Vukovar”, rekao je Penava za N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI