PENAVA KOMENTIRAO PODATKE IZ POPISA STANOVNIŠTVA: ‘Netko je na prošlom popisu stanovništva lažirao podatke za Vukovar’

Screenshot/N1

Prema podacima Popisa stanovništva u Vukovaru se prošle godine 29,73 posto građana izjasnilo da su srpske narodnosti, dok je 2011. isto učinilo njih 34 posto. Te najnovije podatke za N1 je komentirao gradonačelnik Vukovara i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava.

U vezi pada broja Srba od pet posto u Vukovaru, rekao je da to nije zbog iseljavanja već je prozvao popisivače iz 2011. za lažne podatke i manipulaciju.

“Ti podaci su na tragu onoga što već više od 10 godina govorimo. Podaci govore u prilog tome da je popis stanovništva obavljen po prošlom popisu netočan i ti podaci dovode pod znak pitanja kome je bilo u cilju u Vukovar implementirati lažne podatke, dovesti do napetosti, da se pripadnici srpske manjine moraju osjećati nelagodno jer je netko eksperimentirao s lažnim podacima. Naša tragedija u Hrvatskoj je da je nas 400 tisuća manje u državi, da ljudi bježe glavom bez obzira. To se reflektira u svim gradovima. Na to još nadolijevati tematiku koja u realnim brojakama nema mjesta govori samo o malicioznosti razmišljanja nekoga tko je htio nametnuti prava koja nikad nije ni imao”, istaknuo je.

Na upit o tome zašto smatra da su podaci iz 2011. lažni, Penava je odgovorio da je on bio nadležan za “popis stanovništva provedenog prošle godine”.

“Bio sam prva osoba u hijerarhiji za korektnost popisa. Tko je bio 2011. i kakvi su mehanizmni bili, zašto se pustilo to na taj način, nisu smjeli dozvoliti da se buši bilo gdje u Hrvatskoj. Nismo smjeli dopustiti da se na tako ozbiljnoj stvari netko igra. I tad smo iznijeli podatke da nas nema 28 tisuća u Vukovaru, da nas je oko 23 tisuće. Nažalost RH nam nije osigurala istinu i točne podatke, to smo ovaj put napravili kako je trebalo, vratili smo mir u grad Vukovar. Nadam se da smo osigurali bar 10 godina stabilnosti u gradu. Nažalost konotacije odljeva stanovništva je nešto što je gotovo primjer za cijelu Hrvatsku. Vlada se ne bavi tim problemom. Dok se brine o stranačkim uhljebima, resursi zemlje nisu na raspolaganju hrvatskom narodu i zato imamo negativne trendove”, naglasio je vukovarski gradonačelnik.Istaknuo je da ne bi mogao pobijediti na zadnjim lokalnim izborima da za njega nije glasao velik broj građana srpske nacionalne manjine.

Hoće li se nešto promijeniti u vezi jezika ili pisma srpske manjine u Vukovaru, Penava je rekao kako će se sve vratiti na stanje prije 2011.

“Nijedno pravo koje je iskamčeno temeljem lažnog popisa nećemo ga pustiti niti ostaviti. Vratit ćemo situaciju na početnu poziciju. Ono što su neke strukture smišljeno progurale u Vukovaru, nećemo pustiti tek tako”, zaključio je Penava.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI