PENTAGON ‘ISPOD ŽITA’ ISPORUČIO UKRAJINI EXCALIBUR: ‘Omogućuje zapovjednicima na bojnom polju u dometu od 40 kilometara preciznije usmjeravanje napada na ciljeve’

Foto: Guliver Image/ US Army/Cover Images /Ilustracija

Pentagon je poslao Ukrajini Excalibur, svoju najprecizniju topničku granatu navođenu GPS-om, pokazuju proračunski dokumenti koji potvrđuju prethodno nenajavljeni dodatak arsenalu prikupljenom za borbu protiv ruske invazije, objavio je Bloomberg.

Američki dužnosnici zaobišli su pitanja o Excaliburu unatoč izvješćima da je u tijeku planiranje nabave te da je već bio u uporabi u Ukrajini. Međutim, plan za dopunu američkih zaliha Excalibura prvi put potvrđuje da je Pentagon opskrbljivao ukrajinske snage ovom granatom.

Excalibur je satelitski navođeno oružje koje može pogoditi unutar dva metra od mete, a prvi je put korišten u Iraku 2007. godine u poznatom ubojstvu vođe Al-Qaide Abu Juraha i njegovih suradnika.

U proračunskom dokumentu iz kolovoza, koji nije prethodno objavljen, Kongres je odobrio američkom ministarstvu obrane dodatnih 92 milijuna dolara “za nabavu zamjenskog streljiva M982 Excalibur prebačenog u Ukrajinu kao potpora međunarodnim naporima za suprotstavljanje ruskoj agresiji”.

Precizno navođeni Excalibur omogućuje zapovjednicima na bojnom polju da se preciznije usmjere napadi na ciljeve, a ima domet od 40 kilometara, piše Bloomberg.



Granate za Excalibur uzete su iz vojnih zaliha odlukom američkog predsjednika Josepha Bidena vrijednoj osam milijardi dolara, a Pentagon je detaljno obrazložio kupnju zaliha u ukupnom iznosu od oko sedam milijardi dolara u sedam rata do kolovoza.

Mark Cancian, obrambeni analitičar Centra za strateške i međunarodne studije ističe da je ovime više nego udvostručio proračun programa, dodajući oko 900 projektila u fiskalnoj 2022. godini, na postojećih 56,7 milijuna dolara koliko je Kongres odobrio ove fiskalne godine, namijenjenih kupnji 374 sofisticiranih granata koje se ne mogu omesti zagušivanjem GPS signala.

“Ovo također potvrđuje ono u što se dugo sumnjalo, da Sjedinjene Američke Države isporučuju ovo napredno oružje Ukrajini”, zaključio je Cancian za Bloomberg.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI