Pentagon razmatra prodaju F-35 Grčkoj, Rumunjskoj i Poljskoj

screenshot

Sjedinjene Države razmatraju proširenje prodaje borbenih lovaca F-35 proizvođača Lockheed Martina Corp. pet novim zemljama među kojima i Rumunjskoj, Grčkoj i Poljskoj dok europski saveznici jačaju svoju obranu suočeni s ojačanom Rusijom, rekao je u utorak u Kongresu dužnosnik Pentagona.

U pisanom svjedočenju Zastupničkom domu koje je vidio Reuters vice admiral Mathias Winter, čelnik Pentagonova ureda za F-35, je rekao da “budući mogući kupci inozemnih vojnih prodaja uključuju Singapur, Grčku, Rumunjsku, Španjolsku i Poljsku”.

Drugi saveznici SAD-a koji razmišljaju o kupovini ovog najmodernijeg nevidljivog mlažnjaka pete generacije uključuju Finsku, Švicarsku i Ujedinjene Arapske Emirate.

Prošle je godine Belgija rekla kako je izabrala F-35 a ne Eurofighter Typhoon kao zamjenu za svoje već stare F-16 u poslu vrijednom 4 milijarde eura.

Njemačka je izbacila F-35 iz konkurencije mlaznih lovaca u poslu vrijednom milijarde eura.Prošle su godine Sjedinjene države pokrenule novi plan “Kupujmo američko” koji je olabavio ograničenja za prodaju ohrabrujući američke dužnosnike da igraju važniju ulogu u jačanju poslovanja američke industrije oružja u drugim zemljama.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI