PEOVIĆ I POGLEDI RADNIČKE FRONTE: ‘U pokret Možemo! ušlo je puno samih aktera i neoliberalnog duha’

screenshot N1

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović za N1 je govorila o tome kako je Radnička fronta u Sabor ušla sa specifičnim pogledima.

“Taj lijevi element nikad nije bio prisutan u Saboru. Želimo ukazati i na ono što se sada događa u Zagrebu, zašto su štedne politike problematične, pa i s ekonomskog gledišta. Ekonomske mjere štednje nisu dobre. Kao što želimo ukazati i na niz drugih stvari – zašto ne ulagati u vojsku koliko ulažemo, zašto bismo trebali više ulagati u zdravstvo, imati svoj imunološki zavod… Praktički se do našeg ulaska u Sabor o radničkim pravima uopće nije govorilo. To je skandalozno”, rekla je Katarina Peović.

Ponosna je na to što su im prihvaćena dva amandmana.

“Moramo biti svjesni da vladajući redom odbijaju svaku inicijativu oporbe, no ipak smo uspjeli da nam prihvate dva amandmana. Jedan je taj na koji smo prvi počeli upozoravati, štetan dio zakona o minimalnoj plaći, da se ne smije isplatiti u nekim mjesecima manja plaća od minimalne. Minimalna i ovako ne zadovoljava temeljne potrebe. Drugi amandman je prihvaćen na više adresa prihvaćen – više sredstava za stambeno zbrinjavanje žrtava nasilja”, istaknula je Peović.

Podsjetimo, ona je na Facebooku žestoko kritizirala zagrebačku dogradonačelnicu Danijelu Dolenec zbog objave o otkazima u Zagrebačkom holdingu.



“Kad smo bili u lijevom bloku u Skupštini i imali četiri vijećnika, zajedno smo se borili protiv mjera štednje za koje svi znamo da su model, tipično neoliberalni model da bi se dalje provele privatizacije, rezala socijalna prava, radna mjesta, plaće… Isto, dan prije stare godine objaviti radnicima da će dobiti otkaz… Problematično je i kad gledate strukturu, tek 60-ak onih koji su na listi za otkaz su upravljači i menadžeri, većina su čistačice, portiri, ličioci, arhivari, vozača….. Čistačice nisu višak u Holdingu, ne možemo to reći, godinama su sindikati upozoravali da nedostaje čistačice. Sve u GSKG-u su sada na listi. Nevjerojatno je da su čistačice problem. Riječ je o koroporativnom principu, ide se na smanjenje radnika za koje će se prije ili kasnije pokazati da su nužni i da ih treba ponovno zaposliti”, naglasila je Peović.

Govorila je o tome kako “nije baš činjenica da u Holdingu ima višak radnika kad se uzme brojčano, pogotovo kad se pogleda struktura ovih koji su odabrani da dobiju otkaz”.

Mišljenja je kako sada ponašanje nove zagrebačke vlasti odudara od onoga kako se Možemo! ponašao kad su bili zajedno u lijevom bloku u Skupštini.

“A to je bilo esktremno kontra mjera štednje. Čini mi se da je riječ o tome da se korporativna praksa prihvatila kao jedini horizont očekivanja, da je puno neliberalnog duha i samih aktera ušlo u taj pokret (Možemo!)”, zaključila je Katarina Peović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI