PEOVIĆ OPET UDARA IZ SVIH ORUŽJA: Reagirala na istupe Debeljaka ali i prozvala državu zbog brodogradnje

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Zastupnica Radničke fronte Katarina Peović reagirala je na nastup šefa Uprave Brodosplita Tomislava Debeljaka.

Objavu Katarine Peović s Facebooka prenosimo u cijelosti:

“Prekinuta je proizvodnja u Brodosplitu jer ih je financirala banka koja je sada blokirana zbog rata u Ukrajini. Debeljak predlaže da HBOR preuzme financiranje.

Mišljenje RF-a je da bi država trebala pomoći Brodosplitu no uz oprez prema privatnoj koristi.

Pomogla je do sada samo potporama za održavanje radnih mjesta, ali ne i sustavnom pomoći koju su druga brodogradilišta u svijetu primila zbog kovid krize a sada i zbog rata. No smatramo da ako država pomaže trebala bi ući i u vlasništvo.Debeljak je kao veliki filantrop dijelio novce iz svojeg novčanika nakon potresa u Baniji, a te je novce zaradio od državnih subvencija i poslovanja s državom. Država treba pomoći preko HBOR-a, ali onda i ući u vlasništvo isto kao što je HPB ušao u vlasništvo SBER banke.

Problemi brodogradnje počinju njezinom privatizacijom – sve velike brodograđevne sile pomažu svojoj brodogradnji, to je djelatnost koja je gotovo nemoguća po principima slobodnog tržišta bez ikakve intervencije države i država je u mnogim zemljama vlasnik brodogradilišta. Pitanje smisla privatnog brodogradilišta pokazalo se i u primjerima zatvaranja brodogradilišta – za koja znamo kako su novci izvlačeni iz države upravo kako bi završili u rukama malih kooperanata koji su preplaćivali svoje usluge.

Brodogradnja je istovremeno djelatnost u kojoj imamo ekspertizu know-how, nekad smo bili među prvima u svijetu – moguće je povezati mnoge djelatnosti s brodogradnjom…

Naši inženjeri su vani najcjenjeniji, treba ih vratit nazad… to bi bila prava politika vlade, a ne davanje 200 tisuća kuna povratnicima”, napisala je Peović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI