Perkoviću odbijena žalba i potvrđena prvostupanjska presuda od 30 godina zatvora

screenshot

Vrhovni sud Republike Hrvatske odbio je žalbu Josipa Perkovića i potvrdio prvostupanjsku presudu koju je donio Županijski sud u Zagrebu.

Priopćenje Vrhovnog suda prenosimo u cijelosti:

“Vrhovni sud Republike Hrvatske presudom Kž-eu 2/2019.-4. od 14. svibnja 2019. odbio je kao neosnovanu žalbu osuđenog J.P. i potvrdio prvostupanjsku presudu.

Prvostupanjskom presudom Županijskog suda u Zagrebu od 13. prosinca 2018. Kv-eu-51/2018. utvrđeno je da je osuđenik osuđen na kaznu doživotnog zatvora presudom suda u Münchenu, zbog kaznenog djela ubojstva. To kazneno djelo prema odluci prvostupanjskog suda odgovara kaznenom djelu teškog ubojstva iz članka 111. točaka 1. i 4. Kaznenog zakona. Nadalje, odlučeno je da se presuda njemačkog suda priznaje, usklađena je kazna doživotnog zatvora te je osuđeniku izrečena kazna dugotrajnog zatvora 30 godina u koju se osuđeniku uračunava vrijeme oduzimanja slobode.

Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da nije potrebno zatražiti tumačenje članka 8. stavaka 2. i 3. Okvirne odluke Vijeća 2008/909/PUP od 29. studenog 2008. o primjeni načela uzajamnog priznavanja presuda u kaznenim predmetima kojima se izriče kazna zatvora ili koje uključuju oduzimanje slobode s ciljem njihova izvršenja u Europskoj uniji. Naime, odredba Okvirne odluke je potpuno jasna. Osim toga, iz odluke Vrhovnog suda Republike Hrvatske proizlazi da je prvostupanjski sud povrijedio zakon u korist osuđenika jer mu nije izrekao maksimalnu kaznu u situaciji kada se preuzima kazna koja po domaćem pravu ne postoji. Međutim, u tom dijelu Vrhovni sud Republike Hrvatske nije mogao intervenirati jer nije bilo žalbe državnog odvjetnika.”



Podsjetimo, krajem prošle godine Perković, koji je u Njemačkoj osuđen zbog ubojstva emigranta Stjepana Đurekovića, dobio je u Zagrebu kaznu od 30 godina zatvora.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu prevelo je doživotnu kaznu koja je Perkoviću izrečena u Njemačkoj u tridesetogodišnju koju će odslužiti u Hrvatskoj, u to će se uračunati vrijeme koje je već proveo u pritvoru i zatvoru. Sud smatra da se u izricanju kazne treba primijeniti zakon koji je trenutno na snazi.

Perkovićeva obrana ranije je tvrdila da u njegovu slučaju treba primijeniti 20-godišnju zatvorsku kaznu koja je bila najveća kazna u vrijeme ubojstva, a ujedno je i najpovoljnija za osuđenika.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI