Pernar prijavljen policiji: Neovlašteno ulazio u škole i fotografirao se s maloljetnicima

Patrik Macek/PIXSELL

Ravnateljica zagrebačke Hotelijersko-turističke škole rekla je kako je Pernar prekršio niz zakona i statut škole

Policija u Zagrebu zaprimila je najmanje tri prijave iz srednjih škola da je saborski zastupnik Ivan Pernar neovlašteno, pritom ignorirajući upozorenja zaposlenika, ulazio u srednje škole i fotografirao se s maloljetnicima, piše Jutarnji list.

Ravnateljica zagrebačke Hotelijersko-turističke škole Marija Rašan Križanacpotvrdila je da je o incidentu dopisom obavijestila predsjednika Sabora Božu Petrova, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Gradski ured za obrazovanje, dječju pravobraniteljicu i 1. policijsku postaju Zagreb.

Ravnateljica je rekla kako je saborski zastupnik prekršio zakon o odgoju i obrazovanju, Zakon o zaštiti osobnih podataka, niz članaka iz Konvencije o zaštiti i pravima djeteta, te u konačnici i kućni red i statut škole.

“Saborski zastupnik Ivan Pernar ušao je u školu na vrlo neprimjeren način, bez prethodne najave. Ignorirao je zaustavljanje na porti i ulazio u razrede. Obavijestila sam roditelje, a s učenicima smo razgovarali i ja, i nastavnici, i osoblje iz stručne službe”, rekla je Rašan Križanac.

Prema njenim informacijama ova škola nije jedina u koju je zastupnik Pernar nasilno ušao. Ravnateljica je u dopisu institucijama navela da su malodobna djeca, većinom 15-godišnjaci, iskorišteni u političke svrhe, kao i da su se malodobni učenici slikali bez znanja i odobrenja roditelja, a njihove fotografije su završile na Facebooku.



“Da mi se prethodno najavio, vrlo rado bih porazgovarala s njim. Nemam ništa protiv da s djecom komunicira bilo tko, samo moram znati zašto, odnosno s kojim predviđenim ishodima. Na ravnatelju je da procijeni je li sadržaj koji se nudi učenicima primjeren i da za to preuzme odgovornost”, rekla je ravnateljica koja smatra da Pernarovi ulasci u škole ne odgovaraju komunikaciji zastupnika.

“Svojim činom srušio je sve što je možda i dobro poručio u nekim javnim istupima. Šteta što je na ovaj način srozao neke važne sadržaje društvenog života i pretvorio ih u farsu vlastitom agresijom. Ako ga je netko naveo na to, odgovornost je na koncu Pernarova jer je prema djeci učinio nepopravljive stvari. S maloljetnicima se ne smije manipulirati”, rekla je Rašan Križanac i dodala kako škola nije politička govornica iako se u njoj može raspravljati o politici, ali se ne može nasilno ulaziti u školu.

Iz Policijske uprave zagrebačke potvrdili su Jutarnjem da su protiv Ivana Pernara primili nekoliko dojava vezano uz njegove posjete školama. Policija provjerava navode iz prijava, a potom će nadležnom Državnom odvjetništvu proslijediti izvješće na daljnje postupanje.

Između ostalog, sporne su i fotografije na društvenim mrežama zastupnika Pernara jer se na više njih vidi da su snimljene unutar ustanova, a neke od njih snimljene su u školskom dvorištu. Na jednoj od fotografija, koja je u međuvremenu uklonjena, uočava se smotuljak koji konzumiraju djeca u Pernarovoj prisutnosti, a je li sadržaj “smotuljka” duhan ili nešto drugo, nije poznato.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI