Petir otvorila konferenciju o šumarstvu i drvnoj industriji

Petir je pozvala je političare da ulože dodatne napore kako bi se poboljšala ekonomska situacija u Bosni i Hercegovini i kako bi mladi ostali živjeti na Kupresu, ali i u drugim ruralnim područjima

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir sudjeluje na konferenciji o šumarstvu i drvnoj industriji „Kupres 2017.“ gdje je otvorila konferenciju „Šumarstvo i potreba za sektorskim obrazovanjem na europskom putu Bosne i Hercegovine”. Otvarajući konferenciju zastupnica Petir pozvala je političare da ulože dodatne napore kako bi se poboljšala ekonomska situacija u Bosni i Hercegovini i kako bi mladi ostali živjeti na Kupresu, ali i u drugim ruralnim područjima.“Kada obitelj ode, kada se ognjište ugasi, tko će čuvati ovaj prostor, tko će čuvati naše vrijednosti?“, zapitala je Petir okupljene i rekla da se upravo kroz dobro očuvane šume i njihovo pametno gospodarenje mogu otvoriti nova radna mjesta i potaknuti samozapošljavanje. „Osim toga, šume su dobar izvor sirovine i obnovljive energije, predstavljaju ponor ugljika i čuvar su bioraznolikosti, pozitivno djeluju na mikroklimu te doprinose razvoju turizma i zato ih trebamo čuvati“, rekla je Petir.
Ona je održala i glavno izlaganje na konferenciji pod nazivom „Što Europa očekuje od svojih šuma” govoreći pri tom o važnosti šuma i šumarstva u aktualnoj politici Europske unije u kojoj se trenutno gospodari s 5% svjetskih šuma, dok se njihova površina u posljednjih 60 godina neprestano povećava. Dajući okvir europske šumarske politike, rekla je kako su od deset prioriteta Europske komisije u mandatu današnjeg predsjednika Jean-Claude Junckera, čak dvije prioritetne politike povezane sa šumarstvom: politika prema rastu ulaganja i otvaranju novih radnih mjesta te politika ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama koja uključuje i energetsku učinkovitost.

Zastupnica Petir koja je članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj te Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamentaposebno je istaknula važnost suradnje različitih resora unutar Europske komisije rekavši kako je to dodana vrijednost Unije za sve njezine države članice. “Nedostatak međusobne koordinacije nositelja vlasti kako u Hrvatskoj, a tako vjerujem i u Bosni i Hercegovini, ponekad otežava postizanje optimalnih rezultata. Zato je važno da se ključne politike koordiniraju kako bi djelovale jedna na drugu poticajno, a preduvjet za to je komuniciranje i provođenje jasne i transparentne politike”, naglasila je. 

Petir se osvrnula i na ulogu šuma te klimatsko-energetski paket zakona kojim se želi ograničiti emisija stakleničkih plinova u skladu s preuzetim obvezama Sporazuma Konferencije o klimi održane u Parizu 2015. kada se 195 država svijeta složilo kako je potrebno poduzeti ozbiljne mjere kako bi se prosječan porast temperature u odnosu na predindustrijsko razdoblje zadržao ispod 2°C. Upravo na njen prijedlog, Europska komisija dati će okvir za vrednovanje šuma u ublažavanju klimatskih promjena što je izuzetno važno za Hrvatsku zbog ispunjenja kvota za smanjenje emisija stakleničkih plinova.

Zastupnica je iznijela i financijske okvire kojima su poduprete nacionalne šumarske politike, a odnose se na drugi stup Zajedničke poljoprivredne politike te Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj kojima je u razdoblju od 2014. do 2020. godine osigurano 8,2 milijarde eura, od čega je 2,2 milijarde eura predviđeno za mjere reforestacije na više od 0,5 milijuna hektara dok će više od 200.000 korisnika moći će ta sredstva koristi za osposobljavanje, profesionalnu edukaciju i trening, uključujući i djelovanje savjetodavnih službi, naglasila je Petir. Za ulaganje u ekološke investicije u šumarstvu predviđeno je 1,5 milijardi eura za više od 90.000 korisnika te još 1,5 milijardi za pokrivanja šteta u šumama nastalih zbog elementarnih nepogoda. Dodatna sredstva u iznosu od 800 milijuna eura uložit će se u razvoj novih tehnologija i troškove promocije proizvoda od drveta.

Na konferenciji „Kupres 2017“ sudjeluje više od 230 sudionika, predstavnika ministarstava, gospodarskih komora, sindikata, šumarskih organizacija, akademskog i znanstveno-istraživačkog kruga te europskih sektorskih organizacija. Suorganizatori konferencije su EUSTAFOR (Europsko udruženje državnih šuma) iz Bruxellesa čiji su član i ŠGD “Hercegbosanske šume”, Hrvatski drvni klaster te Drvni klaster Hercegovine, a održava se pod pokroviteljstvom Vlade Hercebosanske županije, Predsjedništva BiH te predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Marijana Petir prije dolaska na Kupres posjetila je  Livno gdje je u dvorani Pastoralnoga centra  sudjelovala na javnoj tribini na kojoj je pred više od 300 okupljenih govorila o svojim aktivnostima u Europskom parlamentu u Bruxellesu, kao i o aktivnostima kojima se zalaže za prava Hrvata izvan Hrvatske, osobito Hrvata u Bosni i Hercegovini i u Republici Srbiji te je odgovarala na mnogobrojna pitanja građana. Tom je prilikom još jednom istaknula svoje zalaganje za jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini i kao model za njezino ostvarenje navela federalizaciju BiH koja je posredstvom amandmana koje je podnijela i izrijekom navedena u rezoluciji Europskog parlamenta o BiH.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI