Petir traži domaće poljoprivredne proizvode u školama

Goran Stanzl/PIXSELL

Petir je nadležnim ministrima predložila da se natječaji za "zdrave obroke" decentraliziraju kako bi ih mogle raspisivati škole ili u krajnjem slučaju njihovi osnivači-gradovi i županij

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir uputila je pismo ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću te ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću vezano uz provođenje programa potpore za dostavu voća i povrća, banana te mlijeka u škole, tj. subvenciju “zdravih obroka” za učenike u osnovnim školama koji bi se prema Uredbi Europske komisije trebali dobavljati od domaćih lokalnih proizvođača što u Hrvatskoj nije slučaj.

“U nekoliko navrata kontaktirali su me roditelji i ravnatelji nezadovoljni kvalitetom hrane koju djeca dobivaju u školama, a određeni propusti su se događali i oko provedbe ovog programa jer su djeca dobivala voće iz uvoza ili mlijeko isključivo od velikih tvrtki što nije u skladu s Uredbom”, stoji u pismu zastupnice Petir.

Petir je nadležnim ministrima predložila da se natječaji za “zdrave obroke” decentraliziraju kako bi ih mogle raspisivati škole ili u krajnjem slučaju njihovi osnivači-gradovi i županije. Od ministara je zatražila mišljenje o svom prijedlogu te informaciju o zastupljenosti lokalnih i domaćih proizvoda u hrvatskim školama, posebice ukoliko se opskrba odvija putem ovog programa.

Petir napominje kako je subvencija EU važna jer većina škola u Hrvatskoj djeci nije u mogućnosti osigurati zadovoljavajuće obroke, a ako se tome doda i podatak da u Hrvatskoj ima 17 000 školske djece kojoj roditelji ne mogu osigurati nikakav obrok u školi, onda je jasna važnost ovog programa.

Podsjetimo, pravovremenom intervencijom u Europskom parlamentu zastupnica Petir izborila se za ukidanje povijesnih kriterija koji su Republiku Hrvatsku onemogućavali pri sudjelovanju u programu korištenja subvencija Europske unije za zdrave obroke mlijeka, voća i povrća u školama, a za koji je na razini EU osigurano 230 milijuna EUR. Tim je programom predviđeno da su obroci za učenike u osnovnim školama besplatni, a namirnice se trebaju dobavljati od domaćih lokalnih proizvođača.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI