Petrov upozorio: ‘Pokušava se pogurati inicijativa za prodaju voda i šuma!’

screenshot

O radu Sabora rekao je kako se zlouporabljuje institut stanke na početku sjednice Sabora. Ona služi kao pozornica, kao konferencija za novinare. Bolje bi bilo kad bi se zastupnici drugim prostorima u Saboru koristili za upoznavnje javnosti s nečim što žele

Predsjednik Sabora Božo Petrov gostujući u emisiji s Markova trga još je jednom čestitao građanima Hrvatske 25. obljetnicu. “To je povijesni datum, nešto čime smo stekli politički legitimitet za svu žrtvu koji su podnijeli ponajprije branitelji, a i svi građani”, rekao je Petrov.

Najavljujući sutrašnju sjednicu Sabora, rekao je kako će biti dosta točaka dnevnog reda, no on će se još nadopunjavati. Među njima će biti i jamstva Mosta koja su prošla prvo čitanje.

Petrov ne vidi zašto ova vlada ne bi potrajala do kraja mandata. “Prepreka će uvijek biti, a na nama je da ih prijeđemo. S partnerima su razgovori konstruktivni i kvalitetni”, naglasio je Petrov za HRT.

Rekao je kako radna skupina raspravlja o modelima otkupa dionica Ine. “Ono što je bitno jest to da se već nekoliko puta pokušalo s inicijativom prodaje voda, šuma. Smatram da je vrijeme da se unutar Ustava zaštite tvrtke koje raspolažu za Hrvatsku važnim resursima”, istaknuo je Petrov.

Ne vidi razloga za odbijanje ustavnih promjena. Rekao je kako se u medijima razgovori o toj temi pokušavaju prikazati kao razmimoilaženje partnera.



Na pitanje o pismu stotinjak sveučilišnih profesora koji su stali u obranu ministra Pave Barišića, Petrov je rekao kako odgovornost za ministre ima politički partner koji ga je predložio. “Odgovaram samo za četiri ministra koji su iz kvote Mosta”, rekao je. Nije želio prognozirati hoće li SDP uspjeti prikupiti dovoljno potpisa za zahtjev za smjenu ministra Barišića.
Petrov je rekao i kako ne bi želio da bude jedini kandidat za predsjednika Mosta na izbornoj skupštini koja će se održati 28. siječnja u Zagrebu. Predsjednik će se birati po principu jedan član jedan glas.

O radu Sabora rekao je kako se zlouporabljuje institut stanke na početku sjednice Sabora. “Ona služi kao pozornica, kao konferencija za novinare. Bolje bi bilo kad bi se zastupnici drugim prostorima u Saboru koristili za upoznavnje javnosti s nečim što žele”, smatra.

Govoreći o etičkom kodeksu i izmjenama Poslovnika, Petrov je rekao kako kodeks neće imati dio o kažnjavanju. “Kodeks će biti uputa, pozitivne smjernice za kvalitetan rad saborskih zastupnika. Tek izmjene Poslovnika u jednom dijelu će sadržavati kazne”, rekao je Petrov. Odgovarajući na pitanje slušatelja o zastupnicima kao što je Zoran Milanović, koji prima plaću a ne dolazi na sjednice, Petrov je rekao kako nema zakona prema kojem se može spriječiti sloboda zastupnika da ne budu prisutni. On smatra da treba pokazati odgovornost prema građanima i biti u klupama za vrijeme sjednica.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI