PFIZER POVLAČI LIJEK IZ HRVATSKE: Obratite se liječniku ako ste ga koristili, a evo o čemu se zapravo radi

Iz američkog Pfizera stiže vijest o povlačenju lijeka iz Hrvatske.

“Nositelj odobrenja Pfizer Europe MA EEIG je u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) uputio pismo zdravstvenim radnicima o povlačenju serija lijeka Champix (vareniklin) zbog prisutnosti onečišćenja N-nitrozovareniklina iznad prihvatljive granice unosa”, javlja HALMED.

U priopćenju se navodi:

“S tržišta u Republici Hrvatskoj povlače se sve serije lijeka Champix (vareniklin) jer je utvrđeno da sadrže povišene razine N-nitrozovareniklina u odnosu na prihvatljive razine unosa propisane u Europskoj uniji (EU).

Riječ je o serijama 00022025 i 00023401 te se povlačenje provodi do razine veleprodaje”, objašnjavaju.



Na temelju dostupnih podataka, trenutačno ne postoji rizik za bolesnike koji uzimaju ovaj lijek, kažu.

“Povlačenje će dovesti do daljnje nestašice lijeka Champix (serija 00019600 predmetnog lijeka povučena je u lipnju 2021. godine).

“Zamjenska terapija može se razlikovati ovisno o dostupnosti na tržištu, no može uključivati nikotinsku zamjensku terapiju (NRT, engl. nicotine replacement therapy) i bupropion.

Zdravstveni radnici također trebaju razmotriti postupno smanjenje doze budući da je u sažetku opisa svojstava lijeka navedeno: ‘Na kraju liječenja je u 3% bolesnika prestanak uzimanja lijeka Champix bio povezan s povećanom razdražljivošću, željom za pušenjem, depresijom i/ili nesanicom'”, kažu.

Zdravstveni radnici trebaju savjetovati bolesnicima koji se liječe ovim lijekom da ne prekidaju liječenje bez prethodnog savjetovanja s liječnikom, kao i da se bolesnici za sva pitanja i nedoumice obrate svome liječniku, dodaju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI