PICULA KOMENTIRAO NOVU EUROPSKU REZOLUCIJU: ‘Možda će se s vremenom zaustaviti Putinov stroj u Ukrajini’

Petar Glebov/PIXSELL

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula za N1 je govorio o najnovijoj europskoj rezoluciji te istaknuo kako je najveće zanimanje izazvao zahtjev zastupnika da se zabrani uvoz svih ruskih energenata u Europsku uniju.

“Zastupnici su usvojili rezoluciju s ogromnom većinom, 513 ih je podržalo, a svega 22 zastupnika su bila protiv. Pored pune osude ruske invazije na Ukrajinu, treba istaknuti i traženje zastupnika da se oformi poseban tribunal Ujedinjenih naroda za ratne zločine u Ukrajini upravo na tragu iskustava koje je međunarodna zajednica imala progoneći ratne zločince u ratovima na području bivše Jugoslavije”, rekao je Picula.

Istaknuo je da “kako bi ojačali kapacitet Ukrajine da se sama brani zatraženo je da se nastavi i proširi program isporuke oružja u Ukrajini”.

“Treba naglasiti da su zastupnici ponovili da treba raditi na mogućnosti prihvaćanja kandidature Ukrajine za članstvo u EU”, naglasio je.

Osvrnuo se i na zabranu uvoza energenata iz Rusije u EU.“Ono što je izazvalo najviše pažnje jest traženje trenutne zabrane uvoza svih ruskih energenata u EU. Pokazalo se da ogromna većina zastupnika smatra da se upravo na ovaj način može najefikasnije usporiti, a možda s vremenom i zaustaviti Putinov stroj u Ukrajini”, rekao je hrvatski europarlamentarac.

Komentirao je i odnos mađarskog premijera Viktora Orbana s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

“Orban je pobjedom na izborima osigurao novi mandat, ali nije riješio konfliktan odnos s EU. Europska komisija je zbog njegove politike po prvi put aktivirala tzv. mehanizam uvjetovanosti za korištenje fondova EU. To je svakako snažan signal i poruka mađarskom premijeru, jedan oblik političke čestitke kojom ga se upozorava da on ne može nastaviti s takvom politikom”, naglasio je Picula.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI