PICULA O POLITICI PROŠIRENJA EU-e: ‘Zatečeni smo što je Slovenija predložila kandidacijski status BiH, skeptičan sam hoće li to uspjeti’

Screenshot/N1

O proširenju Europske unije te o europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine za N1 je govorio SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula. 

Na početku je rekao da “ćemo vidjeti što će u srijedu premijer Andrej Plenković govoriti pred zastupnicima Europskom parlamentu”.

“S jedne strane Europski parlament će se u drugom pokušaju pokušati usuglasiti o paketu ekoloških zakona koje nismo izglasali zadnji put. Jednako tako važna tema o kojoj će premijer Plenković govoriti je budućnost proširenja Europske unije. Uskoro će biti devet godina otkako je Hrvatska članica Europske unije. Politika proširenja je bila u jednom zastoju, barem do ruske invazije na Ukrajinu. Očekuje se da će na Vijeću biti rasprave, ali da će biti i odobren kandidacijski status za napadnutu Ukrajinu, ali i Moldaviju”, rekao je Picula.

Istaknuo je kako se ovoga tjedna raspravlja o budućnosti Europe i da Hrvatskoj posebno treba biti zanimljiva politika proširenja.

Na konstataciju da bi se u Europskom parlamentu trebalo razgovarati i o davanju statusa kandidata Bosni i Hercegovini, Picula je rekao kako “za taj prijedlog postoji interes i formalno će ga predložiti slovenski premijer”.“Zanimljivo je vidjeti da je iza tog prijedloga o dodjeli kandidacijskog statusa dosta šarolika heterogena koalicija političara i država. S jedne strane tu su Slovenija i Austrija. Jednako tako, tu vrstu zagovora vidimo od Budimpešte i Varšave. Čak je i Milorad Dodik rekao da nedavno usuglašeni briselski dokument prestaje važiti ako BiH ne dobije kandidacijski status. To je interesantno za Dodika da je odjednom iznimno zainteresiran za europsku perspektivu BiH, dok je upravo zahvaljujući i njegovoj politici BiH u višegodišnjoj blokadi”, naglasio je Picula.

Dodao je kako je vidljiv jedan ozbiljan raskorak između želja i mogućnosti.

“Politika proširenja postaje jedan dio mainstreama oko kojeg se raspravlja. Ja osobito smatram da je velika nepravda što i dalje traju prijepori oko pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom”, istaknuo je europarlamentarac.

Naglasio je da se konačno nešto mora dogoditi s politikom proširenja Europske unije.

Picula kaže da je sigurno da je hrvatska strana ostala malo zatečena inicijativom Slovenija da predloži kandidacijski status Bosne i Hercegovine.

“Koliko će taj potez uspjeti, teško je predvidjeti. Sigurno je da će službeni Zagreb to podržati, ali koliko će to uspjeti – ja sam skeptičan”, zaključio je Picula.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI