PILETIĆ NAJAVIO NOVI ZAKON O RADU: ‘Što više zaposlenih u Hrvatskoj bit će ‘pokriveno’ kolektivnim ugovorima’

Foto: Cropix

O tome da će se krenuti s izradom novog zakona o radu u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” govorio je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Osvrnuo se i na minimalnu plaću, prekvalifikacije, pregovore Vlade sa sindikatima, ali i na novi model obiteljske mirovine.

Na početku je rekao kako će dio kritika u vezi s izmjenama i dopunama Zakona o radu pokušati uvažiti. Dodao je kako se na dio već reagiralo te da nitko nema pravo umanjiti plaću.

“Radi se tek o naknadi plaće u izvanrednim okolnostima. Predmnijevajući sve što smo prošli u protekle tri godine, od pandemije i potresa, to smo stavili kao zakonsku mogućnost”, rekao je ministar.

Podsjetio je da je Zakon o radu temeljni opći propis radnog zakonodavstva.

Govorio je o tome da se u Zakon o radu stavljaju dvije europske direktive, a definira se i što je to rad na digitalnim platformama.



Piletić je rekao kako je ovo prva faza redefiniranja radnog zakonodavstva i da se nakon izglasavanja izmjena i dopuna, koje trebaju stupiti 1. siječnja na snagu, pristupa formiranju novih radnih skupina za izradu novog zakona o radu kako bi što više zaposlenih u Hrvatskoj bili “pokriveni” kolektivnim ugovorima.

Prema novom zakonu o radu regulirat će se i rad od kuće te dodao kako je to u najvećoj mjeri riješeno postojećim izmjenama i dopunama Zakona o radu.

Ako rad od kuće traje 10 i više dana mjesečno tada poslodavac mora predvidjeti i troškove koji se pojavljuju, ali treba uvažiti i to da se kod takvog rada ne pojavljuju troškovi druge vrste.

Novost koja se regulira je “rad na daljinu”.

To se tiče tzv. “digitalnih nomada” i radno mjesto može biti svaki dan neko drugo.

Osvrnuo se na minimalnu plaću te rekao bi zajamčeni minimalni iznos plaća primalo ukupno 70 tisuća ljudi

Ministar je podsjetio da nešto više od 30 tisuća osoba trenutačno prima minimalnu plaću od 3.750 kuna.

S obzirom da je Vlada odlučila da se minimalna plaća s 1. siječnja povećava na 700 eura bruto, tada će se u skupinu ljudi koji primaju “minimalac” uključiti još 40-ak tisuća radnika. Time bi zajamčeni minimalni iznos plaća ukupno primalo oko 70 tisuća osoba u Hrvatskoj.

Piletić je rekao kako se poslodavcima omogućava da podignu razinu plaća, ali i da prekvalificiraju radnike za neke nove potrebe i nove izazove.

Ministar je govorio i o pregovorima sa sindikatima te novom modelu obiteljske mirovine kao i povećanju najnižih mirovina.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI