PLATFORMA OSTAJE NA DNU KAO UMJETNI GREBEN? U rujnu kreće nova kampanja bušenja u sjevernom Jadranu

Foto: Gregor Gobec/Greenpeace

S mjesta potonuća platforme, aktivisti Greenpeacea Hrvatska su prije nekoliko dana u Šibeniku objavili video tvrdeći da iz “zahrđalih cijevi na dnu Jadrana dolaze mjehurići plina”.

U INA-i to demantiraju te ističu kako se svakih mjesec dana lokacija pada nadzire i to robotima te roniocima te da nema nikakve opasnosti ni za ljude ni za okoliš.

“Prema nezavisnim analizama koje su proveli Bureau Veritas te Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, zaključak je da je do pada platforme Ivana D, došlo sinergijskim djelovanjem više čimbenika. Sam dizajn je bio adekvata za vrijeme koje je u tom trenutku vladalo na Jadranu, međutim svi smo svjesni tijekom zadnjih 20 godina da je došlo do ekstremnih promjena vremenskih uvjeta. Dodatno, uočene su nekonzistentnosti u materijalu od kojih su platforme izrađene kao i određene pogreške u izvedbi zavara na samim pilonima. Sve to zajedno dovelo je do platforme Ivane D. Korozija i održavanje otklonjeni su kao uzroci pada. Ostale platforme u Jadranu su sigurne zbog znatnih razlika u dizajnu i izvedbi u odnosu na Ivanu D”, rekao je Nikola Mišetić, operativni direktor za istraživanje i prozvodnju nafte i plina u INA-i, objavio je HRT.

Bušotina će biti zacementirana i likvidirana početkom sljedeće godine. U Institutu Ruđer Bošković izrađena je studija kojom se predlaže da se sama platforma ostavi na dnu kao umjetni greben.

Mišetić je istaknuo kako u rujnu kreće nova kampanja bušenja u sjevernom Jadranu. Planira se uložiti dvije milijarde kuna u izgradnju novih bušotina i platformi.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI