Plenković bi da Snježna Kraljica postane dvorska luda!

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ona je tek formalni nositelj inspekcijskog nadzora, čiji su stvarni dosezi iznimno ograničeni

Nikada, pa ni za tisuću godina, Hrvatska neće imati sportašicu poput Janice Kostelić. Ne radi se tu toliko o sportskom talentu koliko o posvećenosti treninzima, sportskim ciljevima i visokoj radnoj etici, netipičnoj za naš mentalitet. Tijekom karijere, pretrpjela je brojne ozljede i podnosila nezamislivu fizičku bol. Sve je to Janica stoički prihvaća, nerijetko i s osmijehom na licu. Na žalost, taj fanatizam prema sportu zakinuo ju je za neko, uvjetno rečeno, normalno odrastanje i sazrijevanje. U njenom životu nije bilo mnogo prostora, a ni interesa, za drugačiji i svestraniji rad na sebi. Ipak, nacija je voljela Janicu, tu prostodušnu iskrenu djevojku, za koju bi svi stavili ruku u vatru i rekli kako u njoj nema trunke pokvarenosti, ali ni  sposobnosti za plivanje po kaljuži domaće politike i sporta.

Poslije završetka karijere, kad je otvorila salon za uljepšavanje, neki su se tome podsmjehivali. Takvi nisu shvaćali veličinu njene skromne, nadasve umjerene ljudske želje. Pokojni Mate Parlov, svjetski amaterski, olimpijski i profesionalni prvak svijeta u boksu, hrvatski sportaš stoljeća, također je imao ljudsku mjeru pa je tako otvorio kafić. Isto je učinio i slavni Marijan Beneš. Takvi ljudi, nakon što ostave zdravlje u ringu, na nogometnim stadionima ili skijaškim utrkama, sve što žele je neki svoj kutak, mali spomenar svim njihovim pobjedama. Na takvom mjestu oni se konačno malo opuste i uživaju u razgovorima s običnim malim čovjekom. Odluka o povlačenju s javne scene ne svjedoči isključivo o skromnosti bivših sportskih legendi, već nam nešto govori i o njihovoj mudrosti.

Naime, osobe iz drugih sfera, a pogotovo politike, sposobne su umanjiti sjaj i najvećih sportskih zvijezda, tako što ih uvedu na njima potpuno nepoznat teren, tamo gdje ne vrijede nikakva pravila. Znaju oni na koju kartu treba igrati. U slučaju nekog poput Janice, najvjerojatnije su igrali na kartu domoljublja. Prvo te uvjere da si i dalje potreban Domovini. Podilaze ti, nabrajajući sve te tvoje silne sportske uspjehe, a onda pokušavaju sportsko iskustvo predstaviti kao savršenu podlogu za buduće dužnosničke i političke funkcije. Je li tako nekako bilo, Janice? Iz sadašnje perspektive, zapravo i nije suviše važno kako je Janica Kostelić uvučena u prljavu priču oko Hrvatskog nogometnog Saveza. Ovog ljeta Janica je bila žrtva javnog ponižavanja i vrijeđanja skupine huligana s kojima se još morala kasnije potezati po sudovima. Nije shvaćala kako se prihvaćanjem dužnosti državne tajnice pojavila na posve drugoj pozornici, u veoma nezavidnoj ulozi. Ona se više ne natječe protiv drugih sportašica, već je dio kontaminirane scene kojom dominira ljudski ološ, kriminalci i takozvana politička elita. Tu nema nevinih, dobrih i loših strana, a pobjede nikada nisu čiste i uvijek iza sebe ostavljaju gorak okus. Ta se močvara ne može isušiti poštenjem, dobrotom i širenjem pozitivnih vibracija među svim ljudima dobre volje. Potrebne su tajne službe, policijski istražitelji, državni odvjetnici i neovisno sudstvo, dakle sinergijsko djelovanje svih državnih organa, koji u Hrvatskoj inače uopće ne funkcioniraju, odnosno koji se  pokreću samo ako postoji viši politički i(li) materijalni interes.

U kuloarima se neko vrijeme provlači priča o tome kako je premijer Plenković odlučio krenuti u ozbiljan obračun s kriminalom u hrvatskom nogometom. Iako su objektivni promatrači ostali skeptični, te glasine nisu smetale premijerovom javnom imidžu. Svi su s nestrpljenjem čekali njegov prvi potez, a onda, ničim izazvana, u kadar uletava Janica Kostelić sa zadatkom utvrđivanja pravog stanja u nogometnom Savezu, preko nekakve sportske inspekcije koja je pokrenula postupak protiv HNS-a. Pritom, Janica ovdje ne obavlja operativni dio posla, jer se time bave stručne osobe u ministarstvu.

Ona je tek formalni nositelj inspekcijskog nadzora, čiji su stvarni dosezi iznimno ograničeni. U najboljem slučaju HNS će izvršiti nužne kozmetičke promjene, ali se u praksi ništa bitno neće promijeniti. Ova velika predstava neće prevariti nikoga, a kada se poslije budu analizirali uspjesi nogometne reforme, Janica će ponovno biti u prvom planu. Postavili su je smišljeno za generala rata koji mora izgubiti, i svima je to jasno i vidljivo, osim njoj samoj. Incident s huliganima, u usporedbi s mogućim sukobom oko Hrvatskog nogometnog Saveza, izgledat će joj kao vesela posjeta Gardalandu. Najžalosnije, nikakvih istinskih promjena neće biti. Jedini efekt cijele operacije bit će jalovo prosipanje energije i daljnje samouništenje njenog osobnog ugleda. Ova Vlada, na čelu s premijerom Plenkovićem, Snježnu Kraljicu želi pretvoriti u dvorsku ludu. Kada je osvajala najviša postolja, Janica Kostelić  ljudima je mamila osmijeh na lice. Nema sumnje, kad se spomene Janica, osmijesi su i dalje prva reakcija mnogih, ali na žalost, iz sasvim drugih razloga.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI