PLENKOVIĆ ĆE DANAS SAZNATI IMA LI VEĆINU U SABORU: Svi imaju svoje tajne igrače, ima ih i SDP

Goran Mehkek/Cropix

Hoće li danas proći Vladin rebalans? Ima li premijer Andrej Plenković većinu u Saboru?

Ovo su ključna pitanja koja se već danima provlače kuloarima, a središnja figura svega je Radimir Čačić koji je nakon poraza na lokalnim izborima za varaždinskog župana, gdje je izgubio od HDZ-ova kandidata, predstavljen kao osoba koji bi mogla okrenuti leđa vladajućoj većini.

Čačić nije u Saboru već tu funkciju obavlja njegova kolegica iz Reformista Natalija Martinčević, ali zna se tko vuče konce. Krenula je rasprava tko će spašavati Plenkovićevu Vladu ako ona ne digne ruku za rebalans proračuna, a kao prvi favorit iskočio je IDS.


Ta naklapanja prekinuo je IDS-ovac Marin Lerotić koji je jučer poručio da je “IDS uvijek bio oporba HDZ-u”. “Tako je bilo prije, tako će biti i sada”, odlučnog je stava.

Međutim, sve je to zapravo igrokaz. Plenkovićeva vlast je stabilna jer je u ovom trenutku širok popis onih kojima bi rušenje Vlade i raspisivanje novih izbora bilo noćna mora. Počevši upravo od Reformista koji bi nakon gubitka Varaždinske županije i Petrinje, dva svoja najveća ulova na pretprošlim lokalnim izborima, mogli izgubiti i parlamentarni status.Rušenje vlade i novi izbori nisu u interesu ni HSS-u koji je također podbacio na lokalnim izborima, a još uvijek ima parlamentarni status, a ni IDS-u.

A nisu ni oni jedini. Politički analitičar Davor Gjenero pojasnio je da od rušenja vlade strahuju čak i SDP-ovci.

“Neizglasavanje rebalansa proračuna i proces koji bi vodio novim izborima ne odgovara u biti najvećem dijelu kluba SDP-a jer većina njih se ne bi našla na kandidacijskim listama koje bi sastavljalo sadašnje vodstvo. Vidjet ćemo za 45 dana hoće li se dogoditi da, nakon raspuštanja zagrebačkog ogranka, neki od sadašnjih članova saborskog kluba SDP-a možda čak ne ostanu članovi stanke. Ne vjerujem da će se do toga doći, ali ni to nije nemoguće”, kaže Gjenero.

Situacija s IDS-om nije bitno drukčija.

“IDS-u sada ne odgovaraju izbori jer je potpuno jasno da oni ne bi ponovili rezultat od tri zastupnika, dakle ono što im osigurava zastupnički klub. To također ne bi donijelo profit SDP-u u Istri, ali bi platformi ‘Možemo!’ jer bi vjerojatno u tom slučaju Dušica Radojčić ušla u parlament. Dakle, jedini kome je u ovom trenutku svejedno dolazi li do ponavljanje izbora ili ne su HDZ, kojem to nije u interesu, ali nije ni katastrofa i ‘Možemo!’ koji bi sada osvojio više mandata nego što je osvojio pred godinu dana”, smatra Gjenero.

Sve to govori da Plenković ima možda i najčvršću vlast otkako je postao premijer.

“U vrlo komotnoj je situaciji u parlamentu, mislim da on u naredne tri godine nema nekih problema kako održati parlamentarnu većinu. Treba biti svjestan jedne činjenice, a to je da ako imate minimalnu većinu, ne znači da je ta većina slaba. Ona može biti vrlo koherentna, vrlo čvrsta jer se morate brinuti da vam se ne dogodi ono što se uvijek događa sa širokim koalicijama koje imaju veliku većinu. To je pobuna takozvanih ‘back benches’, ‘zadnjih klupa’, zastupnika koji smatraju da su unutar vladajuće koalicije podcijenjeni i da se njihovo mišljenje ne cijeni i uzima u obzir u dovoljnoj mjeri. U sadašnjoj situaciji premijer Plenković mora konstantno komunicirati sa svima i izlaziti im do neke mjere na ruku jer svi moraju biti do neke mjere zadovoljni rezultatima te vladavine”, zaključuje Gjenero.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI