PLENKOVIĆ ČESTITAO DAN POBJEDE: ‘Oluja će ostati upamćena kao najveća vojna pobjeda u hrvatskoj povijesti’

screenshot

Hrvatski Andrej Plenković i predsjednik Sabora  Gordan Jandroković čestitali su građanima Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

Čestitke prenosimo u cijelosti.

“Prije 23 godine, požrtvovnošću hrvatskih branitelja i državničkom mudrošću prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u odlučujućoj vojno-redarstvenoj operaciji „Oluji“ u svega četiri dana oslobođen je najveći dio privremeno okupiranih područja Republike Hrvatske.

Pobjednički stijeg na vrhu tvrđave Zvonimirovog grada označio je kraj rata i agresije velikosrpskog Miloševićevog režima na Hrvatsku. Oluja je trajno promijenila ravnotežu snaga i u Bosni i Hercegovini te bila preduvjet sklapanja Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma.

U tim danima sloge, ponosa i slave, Hrvatska se suprotstavila višestruko jačem neprijatelju, velikim srcem zbrinjavala prognanike i izbjeglice te stvarala preduvjete za razvoj i obnovu naše razrušene zemlje i ugroženog gospodarstva.

Stoga će Oluja, koja je donijela trajan mir, ostati upamćena kao najveća vojna pobjeda u hrvatskoj povijesti i trajni spomen na hrabrost hrvatskih branitelja.

Pobjedom u Oluji Hrvatska je pokazala da ima respektabilnu oružanu silu, a današnja moderna Hrvatska vojska, u čiji razvoj kontinuirano ulažemo, čini nas pouzdanom članicom Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije.

I danas su posvećenost i odlučnost hrvatskih branitelja u borbi za slobodu Hrvatske putokaz za jačanje uređenog i naprednog društva koje pruža jednake mogućnosti za sve. Takvo društvo ne bi bilo moguće da nije bilo Oluje.

S tim ciljem gradimo Domovinu koja treba omogućiti našim obiteljima da ostaju u Hrvatskoj uz dostojan život, dobro plaćen posao i moderno obrazovanje za djecu i mlade. Gradimo Lijepu Našu u kojoj se stvara i privređuje, odgovorno upravlja, štiti nacionalne interese, razvija konkurentno gospodarstvo i stabilan financijski sustav. Gradimo Hrvatsku u kojoj politikom istine i pomirbe poštujemo sve žrtve, jamčimo prava svim našim manjinama i nastojimo postići široki konsenzus o bitnim društvenim pitanjima.

Slaveći pobjedu u srcu i mislima su nam svi hrvatski branitelji, koji su od Vukovara do Dubrovnika svoje živote utkali u temelje hrvatske države, i kojih se danas sjećamo s tugom, trajnom zahvalnošću i ponosom, u sućuti s njihovim obiteljima.

U ime Vlade i osobno, hrabrim hrvatskim braniteljima čestitam njihov dan, a svim Hrvatima u domovini i diljem svijeta i svim našim sugrađanima želim sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti”, navodi se u čestitki premijera.

Jandroković građanima čestitao Dan pobjede

Javnosti se sa svojom čestitkom obratio i Gordan Jandroković, predsjednik hrvatskog Sabora.

“Svim Hrvaticama i Hrvatima i svim hrvatskim građanima u domovini i inozemstvu čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Petog kolovoza slavimo veličanstvenu pobjedu hrvatskih branitelja, hrvatske vojske i policije, ali i cijelog hrvatskog naroda u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja – odlučujućoj bitci koja je nakon pet godina velikosrpske agresije na Hrvatsku donijela našoj domovini i cijelom hrvatskom narodu mir i slobodu.

Podizanjem hrvatskog barjaka na kninskoj tvrđavi prije dvadeset tri godine dovršeno je stvaranje slobodne, neovisne, suverene i demokratske Hrvatske, za koju su pali mnogi hrvatski životi.

Imajući na umu riječi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, pod čijim smo vodstvom stvorili hrvatsku državu i pobijedili u Domovinskom ratu: „Svaka nesebična žrtva pro patria nije nikada uzaludna. Njezin viši smisao dobiva na značenju vremenom“, imamo trajnu obavezu odavati duboko poštovanje i biti zahvalni na žrtvi naših branitelja, njihovih obitelji kao i svih hrvatskih ljudi. I stoga Domovinski rat mora biti temelj današnje Hrvatske.

Naša obaveza je danas i u budućnosti nastaviti izgrađivati našu domovinu na vrijednostima koje smo pokazali u Domovinskom ratu – vjeri, hrabrosti, požrtvovnosti, samosvijesti, odlučnosti i osobnoj odgovornosti.

Upravo te vrijednosti ključne su za daljnje osnaživanje državnih institucija, pravnog poretka, gospodarskog napretka, demografske obnove te međusobnog uvažavanja i društvene solidarnosti.

Čestitam još jednom Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja!”, navodi se u čestitki.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI