PLENKOVIĆ ČVRSTO UZ POLJSKU: ‘Suočeni smo sa sličnim pokušajima nezakonitih migracija s teritorija BiH’

Foto: Flickr/Adam Guz / KPRM

Poljski premijer Mateusz Morawiecki posjetio je Hrvatsku, a u Banskim dvorima primio ga je domaćin Andrej Plenković.

Među temama susreta bili su bilateralni odnosi, uspješna turistička sezona, Schengenski sporazum te kriza na granici Poljske i Bjelorusije.

Plenković je u izjavi za novinare nakon sastanka rekao da su bilateralni odnosi između dvije zemlje izvrsni.

“Poljaci i Hrvati su dva prijateljska naroda, puno poveznica kao dva slavenska naroda u povijesnom smislu, političkom, gospodarskom i kulturnom smislu, i svaki ovakav susret prigoda je da vidimo kako unaprijediti i našu gospodarsku suradnju, trgovinska razmjena je na razini od 1,2 milijarde eura, a isto tako izrazito smo zadovoljni da je i ove godine, u ovoj COVID krizi, više, i to dosta više od milijun Poljaka posjetilo Hrvatsku tijekom turističke sezone”, rekao je Plenković.

Zahvalio je Morawieckom na snažnoj podršci Poljske za članstvo Hrvatske u Schengenskom prostoru.



Rekao je da su razmotrili i druge teme od zajedničkog interesa, a to je prije svega sigurnosno stanje na istoku i jugoistoku Europe.

“Poljska je suočena s organiziranim priljevom nezakonitih migranata iz Bjelorusije”, rekao je Plenković, dodavši da se radi o orkestriranom pokušaju destabilizacije Poljske, ali i Litve i Latvije.

Dodaje i kako je Hrvatska suočena sa, ne istim, ali sličnim pokušajima nezakonitih migracija koji dolaze s teritorija BiH te da znaju koliko je važno štiti granice radi sigurnosti građana.

Morawiecki je rekao kako su razgovarali o prijetnjama sigurnosti i tome kako ih riješiti.

“Svi dobro znamo što znači migrantska kriza i svjestan sam da i vi to dobro znate. Međutim, htio bih samo istaknuti da ovo što se trenutno događa na poljsko-bjeloruskoj granici nije jedna obična kriza, nije samo kriza, nego da je riječ o korištenju stvarnih ljudi kao svojevrsnog alata za izazivanje destabilizacije na našem, ali ne samo na našem teritoriju”, rekao je Morawiecki.

Morawiecki je također rekao kako mu je Plenković uoči dolaska na konferenciju pokazao tragove rata, koji zapravo i nije bio tako davno. Poručio je da to također trebamo imati na umu kada se govori o porastu različitih destabilizacijskih procesa, bilo na prostoru bivše Jugoslavije, ili u širem smislu na Balkanu, te da režimi poput bjeloruskog potiču takva djelovanja i dalje od svojih granica.

Ocijenio je da imamo posla s prijetnjama stabilnosti, demokraciji, miru, razvoju.

“Vidimo što se događa gleda pritisaka na bjelorusko-poljskoj granici, na bjelorusko-litavskoj granici, vidimo kako se energenti iskorištavaju od strane Rusije za pritisak na Ukrajinu, Moldaviju, pa čak i na neke druge zemlje iz ove regije”, rekao je Morawiecki, prenosi HRT.

Kao jednu od prijetnji istaknuo je i dezinformacijsku kampanju koja treba naštetiti stabilizaciji te europskom jedinstvu i viziji razvoja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI