Plenković gubi vlast? Ovo su ljudi koji bi mogli preuzeti HDZ

CROPIX

S obzirom na to da je podbacio u izborima za Europski parlament i izgubio predsjedničke izbore, postoji velika mogućnost da Andrej Plenković nakon ovoga mandata više neće biti predsjednik HDZ-a.

Čak pet članova HDZ-a moglo bi preuzeti tu funkciju, a četiri su već službeno najavila kandidaturu za predsjednika stranke. Bivši ministri vanjskih poslova Davor Ivo Stier i Miro Kovač, gradonačelnik Vukovara, Ivan Penava i Milijan Brkić. Ne jenjavaju ni šuškanja kako će upravo predsjednica na odlasku, Kolinda Grabar Kitarović, ući u borbu za vlast vladajuće stranke.

Stier je javno rekao kako smatra da je HDZ skrenuo s desne ceste i da je Plenković postao preliberalan za desnicu. On je svoju karijeru proveo kao čovjek iz sjene i možda je baš njegovo vrijeme da zasja.

“Moja misija je sada da ujedinim stranku i naše biračko tijelo, koje se dosta podijelilo. Ja ću na tome raditi i ja ću u tome uspjeti”, poručio je Stier i tako nagovijestio da ima namjeru kandidirati se za predsjednika stranke u kojoj je dugogodišnji član.

Goran Mehkek / CROPIX

Miro Kovač je poznat kao čovjek koji nikada nije skrivao da ima visoko mišljenje o sebi, a ni članovi nisu skrivali da im je on jedan od miljenika. On bi stranku učinio civiliziranijom nego što jeste jer ima uglađenu pojavu i dijeli one stare vrijednosti HDZ-a.



“Gospodin Plenković je rekao da je on kandidat koji će pobijediti. Ja sada kažem da ću ja biti kandidat i da ću pobijediti”, izjavio je Kovač u rujnu prošle godine.

Goran Mehkek / CROPIX

Problemi na relaciji Plenković – Penava su svima jako poznati i na njih ne treba dodatno trošiti riječi. Kada bi u nekoj ludoj kombinaciji, Penava postao predsjednik HDZ-a, stranka bi prvi put u svojoj povijesti na čelu imala čovjeka koji je odraz profila jednog tipičnog člana ove stranke.

“Smjer u kojem HDZ ide nije dobar i pod hitno ga treba mijenjati”, poručio je Penava i time potvrdio da se namjerava kandidatirati za šefa najjače stranke u državi.

Goran Mehkek / CROPIX

Politička pripetavanja tu nisu gotova jer nismo mi zaboravili na čovjeka iz sjene koji budnim okom sve promatra, Milijana Brkića. Već mjesecima se priča o tome kako unutar stranke postoje prepirke na razini Brkić – Plenković te kako Vaso ima više sljedbenika.

U izbornoj noći Brkić je potvrdio da će ići u borbu za vlast u stranci izjavom: “Želim zahvaliti svima koji su izašli na izbore i čestitati Milanoviću na pobjedi. Hrvatski narod je poslao poruku. Ja ću se kandidirati jer nisam rođen da budem zamjenik.”

Tomislav Kristo / CROPIX

No, to nije sve! Članovi HDZ-a vjeruju kako bi Kolinda Grabar Kitarović mogla najaviti svoju kandidaturu na unutarstranačkim izborima. S obzirom na njezinu popularnost i borbenost koju je pokazala, mogla bi ona vrlo lako postati druga žena koja je vladala HDZ-om. Kitarović je istaknula kako će sigurno ostati u Hrvatskoj i boriti se za prava žena i djece, no daljnje planove nije isticala. Stoga, ne bi nas trebalo iznenaditi ako vidimo i njezino ime na listi kandidata koji žele vlast u HDZ-u.

Goran Mehkek / CROPIX

Ni jedna stranka nije imala ovoliko pripetavanja prije unutarstranačkih izbora i zbog toga će upravo ovi izbori, bez obzira na parlamentarne, biti najzanimljiviji i najpraćeniji ove godine na našoj političkoj sceni. Upravo ovi izbori će odlučiti u kojem smjeru će HDZ nastaviti ići.

Autor: Hana Krnić

Facebook Comments

Loading...
DIJELI