Plenković: ‘HDZ će uvjerljivo pobijediti na izborima za Europski parlament’

YouTube

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u utorak da će HDZ uvjerljivo, treći put zaredom, pobijediti na izborima za Europski parlament i pokazati da su nedvojbeno daleko najjača politička snaga u zemlji.

“Ovi su izbori između onih koji su ozbiljni, koji znaju gdje smo bili, što smo ostvarili, gdje smo danas i što su prioriteti pred nama i onih koji nemaju pojma o tome kako smo došli tu gdje jesmo te još manje razumiju vrlo kompleksan međunarodni kontekst u kojem smo danas. Traže mandate u institucijama u kojima neki od njih ne znaju ni gdje bi pripadali, a kamoli što bi radili. To je dilema ovih izbora i to će se vidjeti kroz kampanju”, rekao je Plenković na svečanom obilježavanju 29. obljetnice osnutka HDZ-a Trešnjevka.

Istaknuo je kako danas na hrvatskoj političkoj sceni “paradiraju” politički akteri koji “nemaju institucionalnog znanja i čiji članovi su minimalno informirani o europskim procesima”. “Danas oni paradiraju političkom scenom, koriste politički prostor i medije za tako nevjerojatno lakonske teze, mahom netočne faktima i još manje provjerene, i predstavljaju se kao veliki zaštitnici nacionalnih interesa”, ocijenio je.

Rekavši kako se u jednom dijelu hrvatskoga političkog spektra propagira suverenizam, istaknuo je kako suverenizam 21. stoljeća nije istovjetan suverenizmu 19. ili jednog dijela 20 stoljeća. Današnji suverenizam, u vremenu ovakvih međunarodnih odnosa i kada smo dio ključnih međunarodnih organizacija, znači i okupljanje suvereniteta vlastitom voljom na razinu koja je zajednička, ustvrdio je Plenković.

“Današnja zaštita nacionalnih interesa bolje se ostvaruje članstvom u NATO-u i članstvom u EU”, smatra premijer i predsjednik HDZ-a.



Procjenjuje i da je strategija malih stranaka na krajnje desnom centru “grickati” HDZ-ovo biračko tijelo. “To je cilj i nema drugog cilja. Neće vas oni predstavljati u Europskom parlamentu bolje od Ivane (Maletić)”, poručio je.

Plenković je rekao i da će HDZ u izbore za Europski parlament ići sa pet prioriteta: članstvu Hrvatske u eurozoni i uvođenje eura kroz nekoliko godina, ulazak u schengenski prostor, bolje korištenje europskih fondova, rad na strateškim infrastrukturnim projektima (Pelješki most, LNG terminal na Krku, željeznička infrastruktura, ulaganja u internetsku infrastrukturu i sl) te predsjedanje EU-om 2020. godine.

Naveo je i da će, kada Hrvatska bude predsjedala EU-om, na dnevni red doći zaključivanje pregovora o idućih sedam godina europskog proračuna. To je, naglasio je, golema odgovornost u trenutcima kada ćemo imati novi Europski parlament, novu Europsku komisiju i, kako je sada izgledno, EU bez Velike Britanije.

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić je, navevši kako u gradskim četvrtima Trešnjevka sjever i Trešnjevka jug stanuje više od 120.000 stanovnika, rekao je kako se više ne može govoriti o “crvenoj” Trešnjevki jer rezultati izbora zadnjih godina pokazuju da je ta gradska četvrt sve više u “HDZ-ovoj plavoj boji”. Istaknuvši kako zagrebački HDZ mora biti prvi na događajima među ljudima i među mladima, kazao je da je taj model rada primijenio HDZ Trešnjevke, a što se vidi i po izbornim rezultatima.

Pozvao je članove na pojačani angažman za izbore za Europski parlament jer je bitno tko će u ime Hrvatske govoriti u toj instituciji – zastupnici demokršćanske stranke ili “oni koji glume velike Hrvate, a bježe iz Sabora dok mi branimo Vatikanske ugovore”.

Na veći angažman za europske izbore pozvali su i predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a “Dr. Franjo Tuđman” Mario Kapulica te predsjednici područnih organizacija HDZ-a Trešnjevka sjever i Trešnjevka jug,  Zvonimir Milas i Danijel Samaržija.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI