Plenković i Kolinda se napokon dogovorili: Imenovano šest novih veleposlanika

Jedno od svakako najosjetljivijih mjesta u hrvatskoj diplomatskoj mreži, zbog osjetljivih odnosa između Hrvatske i Srbije, je veleposlaničko mjesto u Beogradu. Prema neslužbenim informacijama tamo će krenuti aktualni pomoćnik ministrice vanjskih poslova Gordan Bakota

Čini se da su premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović usuglasili i drugi val novih veleposlanika. Nakon što su popunjena mjesta u veleposlanstvima u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu, Italiji i Njemačkoj, premijer i predsjednica krenuli su popunjavati druga upražnjena mjesta u diplomatskoj mreži.

Jedno od svakako najosjetljivijih mjesta u hrvatskoj diplomatskoj mreži, zbog osjetljivih odnosa između Hrvatske i Srbije, je veleposlaničko mjesto u Beogradu. Prema neslužbenim informacijama tamo će krenuti aktualni  pomoćnik ministrice vanjskih poslova Gordan Bakota.

Poznato je da je predsjednica Grabar Kitarović bila posebno kritična prema radu nekih diplomata a nije skrivala nezadovoljstvo upravo radom dosadašnjeg veleposlanika u Srbiji Gordana Markotića što bi Bakota trebao promijeniti. Bakota je karijerni diplomat koji je na Zrinjevcu od 1992. godine, a već je obnašao dužnost hrvatskog veleposlanika u Austriji i Turskoj.

Tijekom mandata u Beču veleposlanik Bakota redovito je posjećivao u zatvoru u Grazu Darija Kordića koji je tamo služio 25-godišnju kaznu zatvora koju ga je osudio Haški sud zbog ratnih zločina počinjenih tijekom rata u Bosni i Hercegovini.

Tijekom  2005. godine Bakota se našao u problemima jer je navodno kao državni tajnik pokušao zataškati skandal s kupovinom droge u hrvatskom veleposlanstvu u Los Angelesu. Tadašnju ministricu vanjskih poslova Kolindu Grabar Kitarović zaštitio je tadašnji premijer Ivo Sanader ustvrdivši da za propuste nije znala. Očito afera nije naštetila Bakoti, a ni njegovom odnosu s Grabar Kitarović jer je sada imenovan na novu važnu funkciju.



Drugo značajno imenovanje koju su dogovorili Plenković i Grabar Kitarović je odluka o imenovanju donedavnog veleposlanika pri Svetoj Stolici Filipa Vučka veleposlanikom u Parizu. Vučak je karijerni diplomat uglavnom bez mrlje u karijeri. Navodno mu se tek zamjera loša reakcija u slučaju spora između Katoličke crkve i hrvatske države oko vlasništva nad samostanom Dajla u Istri kada je šef hrvatske diplomacije bio Gordan Jandroković.

Vučka je Papa Franjo odlikovao Ordenom velikog križa Reda Pia IX. s lentom, a tijekom mandata u Vatikanu isticao se lobiranjem za to da se kardinala Alojzija Stepinca proglasi svetim, čemu se snažno protivi Srbija. Zanimljiva je epizoda kada mu je ukraden službeni automobil Mercedes E200 s diplomatskim tablicama dok je bio na izletu u jednom mjestu udaljenom 30-tak kilometara od Rima. Vučak je obnašao dužnost prvog hrvatskog veleposlanika pri UNESCO-u,a  bio je i veleposlanik u Španjolskoj. U Vatikan je došao u travnju 2011. godine.

Iskusni diplomat Aleksandar Heina postat će novi veleposlanik u Bratislavi. Prethodno je bio je veleposlanikom u Danskoj i Švicarskoj. Tijekom svoje diplomatske karijere bio je na mandatu u Stalnoj misiji RH pri Uredu UN-a u Ženevi i u Veleposlanstvu RH u Washingtonu. Radio je i u  Ministarstvu vanjskih i europskih poslova gdje je obavljao dužnost ravnatelja Uprave za Europu i Sjevernu Ameriku, a bio je i šef kabineta ministra vanjskih poslova RH.

Posebno su zanimljiva imenovanja u diplomaciju Drage Lovrića i Josipa Buljevića. Jedan je umirovljeni general i bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, a drugi bivši šef SOA-e i ministar obrane.

Drago Lovrić bit će naš prvi veleposlanik u Kataru jer je u toj zemlji tek nedavno otvoreno veleposlanstvo u želji da se unaprijede odnosi s tom bogatom zemljom Perzijskog zaljeva. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se u toj ulozi snaći umirovljeni general bez diplomatskog iskustva koji je cijelu karijeru proveo u vojsci.  

Lovrić je tijekom mandata na čelu Glavnog stožera imao korektan odnos s Ivom Josipovićem, dobre odnose s njegovom nasljednicom zahvaljuje dugogodišnjem poznanstvu, a navodno se ona i zalagala za njegovo imenovanje u Katar.

Bivši šef SOA-e i bivši ministar obrane te bivši savjetnik predsjednice Josip Buljević postaje novi veleposlanik u Finskoj.

Buljević je nakon isteka mandata šefa SOA-e u vrijeme SDP-ove vlade završio u Los Angelesu na mjestu generalnog konzula. Od tamo ga je predsjednica Grabar Kitarović povukla na Pantovčak na savjetničko mjesto, a dolaskom HDZ-a na vlast Tomislav Karamarko ga postavlja za ministra obrane. No s novom promjenom vlasti i dolaskom Plenkovića u Banske dvore Buljević je marginaliziran. Pošto predsjednica u njega ima veliko povjerenje veleposlanstvo u Finskoj će poslužiti savršeno za njegovo privremeno zbrinjavanje.

U novoj turi diplomata je i Petar Ljubičić, koji je 26. srpnja postao novi veleposlanik u Indiji, gdje je ranije bio i otpravnik poslova.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI