PLENKOVIĆ JE PUPOVCU ODLUČIO POKAZATI ZUBE: Ili će igrati po njegovim pravilima ili više neće biti u koaliciji

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Sukobi u oporbenim strankama dali su vjetar u leđa premijeru Andreju Plenkoviću, koji je prema tvrdnjama upućenih odlučio “pokazati zube” aktualnim koalicijskim partnerima, posebno Miloradu Pupovcu i njegovu SDSS-u.

Godinama je predsjednik Vlade bio pod povećalom, kako među građanima, tako i unutar svoje stranke baš zbog odnosa s manjim koalicijskim partnerima, kojima je nerijetko podilazio strahujući za većinu u parlamentu.

Manjem partneru, odnosno HNS-u, podilazio je u svojoj prošloj vladi. Premda im je ustupio dva važna ministarstva – obrazovanja i graditeljstva, nezasitni liberali Plenkovića su nerijetko pritiskali neracionalnim zahtjevima koje je ovaj ispunjavao radi mira u kući.

Radi istog tog mira Plenković je u svoju novu vladu za potpredsjednika uveo SDSS-ova Borisa Miloševića, Pupovčevi kadrovi zaposjeli su ministarstva i državne tvrtke, no to, izgleda, njemu nije bilo dovoljno pa je udružen s manjinskim zastupnicima i Ognjenom Krausom iz židovske zajednice odlučio inzistirati na zabrani pozdrava “Za dom spremni”, uvodeći pritom i Plenkovića u sukob s braniteljskom populacijom, koja mu ionako nikada nije bila naklonjena. Pupovčeva ideja bila je inzistirati na zakonskoj zabrani tog pozdrava već u rujnu po povratku zastupnika u saborske klupe, a Plenković je, stjeran u kut tankom zastupničkom većinom, bio na korak do toga da na taj prijedlog pristane.

Pila se, međutim, u međuvremenu okrenula na drugu stranu pa sada Plenković nakon rasula u oporbi računa na dio novih žetončića zbog kojih se, na sugestiju svojeg ministra i najbližeg suradnika Tome Medveda, napokon odlučio postaviti kao autoritet u svojoj vladi. Od zabrane pozdrava po svemu sudeći nema ništa, nagovijestio je to ovih dana i sam Medved na obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritativnih režima na zagrebačkom Mirogoju.



“Ja mislim da vam je predsjednik Vlade to rekao malo detaljnije i temeljitije. Ja sam stava da je preporuka Vijeća (za suočavanje s prošlošću op. a.) koje je inicirala i osnovala Vlada u dovoljnoj mjeri usmjerenje na koji se način odnositi prema određenim simbolima i u skladu s tim djeluju i sudovi, pa prema tome, ostajem pri tome da je upravo to usmjerenje koje je sadržano u tom zaključku, koji je uravnotežen i koji je zahtijevao široku i raspravu i sagledavanje svih aspekata, dovoljno”, rekao je ministar dajući do znanja da nema potrebe za zakonskom zabranom pozdrava “Za dom spremni”, na čemu inzistiraju manjinske i antifašističke udruge u čije ime progovara Milorad Pupovac.

Nakon tih Medvedovih riječi u vladajućim redovima navodno je izbio ozbiljan sukob, Pupovac se iživcirao i prozvao Plenkovića, koji mu je objasnio da odsad igraju po njegovim pravilima ili uopće ne moraju igrati skupa. Medvedove su riječi, po svemu sudeći, ozbiljno uzdrmale vladajuću koaliciju pa je Plenković spreman čak i na rastanak s Pupovcem, no njegove ultimatume više nema namjeru trpjeti i tolerirati jer vrlo dobro zna da jesen sa sobom nosi nove suradnike s kojima većina neće biti upitna. Ne odbacuju u HDZ-u mogućnost suradnje s pokajnikom Škorom, otvoreni su za suradnju s njegovom sestrom Vesnom Vučemilović koja je nedavno gostovala na Osječkoj televiziji bliskoj vladajućima pa je stoga moguće da se HDZ oboji novim, nešto konzervativnijim bojama ako Pupovac nastavi dizati tenzije. Izvori bliski Medvedu naglašavaju kako je on od početka javne polemike o pozdravu “Za dom spremni” bio prilično oprezan te da je upozoravao premijera da toj temi treba pristupiti racionalno kako se ne bi izazvao novi bunt među braniteljima.

Premijer Plenković, po svemu sudeći, sada nakon stabilne pozicije u parlamentu ima prostora za to da se prikloni tezama svojeg ministra branitelja te da načistac izvede svoj odnos s manjim koalicijskim partnerom, odnosno Pupovcem, u kojega se razočarao još na lokalnim izborima jer je uz njegov blagoslov Anja Šimpraga konkurirala za gradonačelnicu Knina, pri čemu joj je potporu davao lokalni SDP. To je tek jedna od zamjerki koju su u HDZ-u imali na račun SDSS-a i njihova šefa koji je i ove godine u Srbu tvrdio kako će učiniti sve da se ustaški pozdrav “Za dom spremni” zakonski zabrani. Plenković je navodno baš zbog toga posljednjih nekoliko mjeseci trpio veliki pritisak od Pupovca, čiji su apetiti do te mjere porasli da su u SDSS-u nedavno počeli inzistirati na tome da se na HRT-u oformi srpska redakcija, ali i da se na javnoj televiziji emitira Dnevnik na srpskom jeziku.

I tu je inicijativu navodno pravodobno stopirao Medved, koji se ispriječio zakonskim izmjenama vezanim uz pozdrav “Za dom spremni” koje su već bile na stolu jer manjinci nisu bili zadovoljni stavom Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskog režima koje je osnovao upravo Plenković na početku svojega prošlog mandata. To je vijeće zaključilo kako je “Za dom spremni” protuustavan, ali iznimno dopušten, no manjinci vjeruju kako je upravo iznimka brojnim pojedincima omogućila da prođu nekažnjeno propagirajući ustašku ideologiju. Baš je zato ideja Milorada Pupovca i njegovih pulena bila da se upotreba tog pozdrava kažnjava pa su s time išli tako daleko da se govorilo o kažnjavanjima onih koji se na društvenim mrežama služe tim pozdravom.

Otvarala se mogućnost da sankcije snose oni koji se na raznim obilježavanjima pojavljuju u odjeći s natpisom “Za dom spremni”, a pobunu protiv tih Pupovčevih ideja dizali su branitelji sa svih strana, posebice oni koji su ratovali pod zastavom HOS-a. Jasno je da se Plenković HOS-ovcima i braniteljima zbog Pupovca ipak nema namjeru zamjerati, evidentno je kako će u dogledno vrijeme ipak mijenjati svoje stavove i svoju tvrdu politiku te da će i on sam postati fleksibilniji i otvoreniji prema nešto konzervativnijim stajalištima, što i nije čudno, izgleda da je izvukao poneku pouku s lokalnih izbora na kojima njegov HDZ nije postigao očekivani rezultat.

Još je tada osječko-baranjski župan Ivan Anušić HDZ-ovce pozivao da promisle o suradnji sa šefom SDSS-a, u to vrijeme Plenković je Anušića prekorio, no bile su to neke druge i drugačije okolnosti. Sada, pak, okolnosti Plenkoviću idu na ruku, jer kao što je poznato, on oporbu praktički ni nema, a u koaliciji su tenzije i bez spornog pozdrava prisutne već neko vrijeme pa je tako premijer svojedobno žestoko polemizirao s bivšim varaždinskim županom Radimirom Čačićem, koji mu se zamjerio zbog koketiranja s Milanovićem tijekom polemike o Vrhovnom sudu.

Nije Plenković u svoje partnere bio posve siguran ni tijekom glasanja o predsjednici Vrhovnog suda, i tada se neizravno oslanjao na svoje konzervativne saborske kolege, a sada ti isti odbjegli bivši HDZ-ovci predvođeni Škorom Plenkoviću svjesno ili ne otvaraju prostor zahvaljujući kojem će se u svojoj vladi napokon postaviti kao veliki i nedodirljivi vođa koji će konačno samostalno upravljati politikom zemlje na čijem je čelu. Ono zbog čega Plenković u odnosima s Pupovcem mora biti oprezan jest Europska unija, jer s Pupovcem u koaliciji Plenković svijetu Hrvatsku predstavlja kao državu tolerantnu prema manjincima.

Ako ih zamijeni i prikloni se konzervativnim opcijama, može se očekivati da će šef SDSS-a na to reagirati burno i glasno rušeći Plenkovićev europski ugled, što njemu definitivno nije u interesu pa na koncu nije nemoguće da i bez pozdrava “Za dom spremni” Pupovac pristane biti dio Plenkovićeve koalicije koja, uostalom, ionako daleko više počiva na trgovini foteljama negoli na zadovoljavanju interesa srpske nacionalne manjine koju Milorad Pupovac i njegovi kolege u parlamentu predstavljaju posljednja dva desetljeća tijekom kojih su bezbroj puta prosvjedovali zbog svoje obespravljenosti. Prosvjede Plenković s te strane može očekivati i sada, no s obzirom na to da je u Vladi već dogovorena obnova Grubora, jasno je kako će i Pupovac imati razloga za zadovoljstvo i primirje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI