PLENKOVIĆ JOŠ JEDNOM DAO PODRŠKU BEROŠU: Komentirao i zavrzlamu oko Jasenovca i Milanovića

Photo: Nel PavleticPIXSELL

U zgradi Vlade održan je sastanak parlamentarne većine, a nakon toga i sastanak užeg kabineta Vlade.

Novinarima se potom obratio i premijer. Izvjestio je javnost kako je održan kvalitetan sastanak zajednicom županija, hrvatske zajednice općina. Teme koje su prevladavale na sastanku su covid pandemija i kriza i nacionalni plan oporavka i otpornosti. Istaknuo je kako su županima objasnili i sve o tranšama doza cjepiva.

“Cjepivo više nije problem”, rekao je kako je to konačna poruka pa istaknuo kako je ovo posljednji tjedan kada će doći umjerene količine cjepiva, a u idućima, tvrdi, broj se povećava.


Opoziv ministra

Govoreći o sastanku parlamentarne većine objavio je kako su se pripremili za sjednice Sabora te da su pričali o inicijativu oporbe za opoziv ministra zdravstva Vilija Beroša. Kaže da će i ta inicijativa završiti kao i sve druge dosad.

Tvrdi kako ne zna kad će i u kakvom obliku forumilizirana ta inicijativa biti, ali završit će kao i dosadašnje, a njih je bilo 11.Podsjetimo, saborska oporba sastala se jučer kako bi razgovarala o mogućem pokretanju opoziva ministra zdravstva Vilija Beroša. Nakon sastanka, Peđa Grbin rekao je da je postignut “potpuni konsenzus oporbe o pokretanju opoziva”. Inače, na sastanku vladajuće koalicije, ministar zdravstva dobio je podršku.

O opozivu Beroša kaže da imaju jasno i precizno definiran rok u kojem Vlada treba dati očitovanje.

“Meni je u načelu svejedno”, rekao je Plenković.

Navodi da je zatražio raščišćavanje situacije oko izricanja mjera u pravosuđu. “Da raščistimo pravosudni okvir o tome je li ovaj zakonski okvir kojeg imamo dovoljno dobar”, rekao je Plenković.

Tema Jasenovac

Upitan je li odbio predsjednika zbog epidemiološkog okvira ili zbog toga što kako je rekao “nema glumljenja prijateljstva s predsjednikom” premijer kaže kako postoje dva aspekta.

“Tu je preporuka HZJZ-a prema organizatorima, a to je da se komemoracija organizira sukcesivno. Ono na što sam se ja referirao je moj stav o tome da protokol predsjednika kontaktira protokol Vlade i Sabora ne bi li se položio zajednički vijenac. Na to sam ja rekao da nema glumljenja”, govori.

“Nema potrebe da sada hinimo neko prijateljstvo i zajedništvo”, tvrdi pa dodaje: “Što se nas tiče nema zajedničkih vijenaca. Meni je indikativno da zadnjih par dana imamo dosta medijskih komentara o toj temi. Sjećate se što je bilo u Vukovaru? Tada je naime predsjednik sam položio vijenac. I je li to bio problem?”, pita se premijer.

Jesu li u Vukovaru tada bili cijepljeni, govori da nisu, ali i da preporuke daje HZJZ i ne zna koje je sad pitanje.

Ide se kako bi se odala počast žrtvama, a ne na druženje, zaključuje premijer.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI