Plenković: ‘Jučer je poslodavcima isplaćeno 400 milijuna kuna naknada za 123 tisuće radnika’

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Kada gledamo dinamiku širenja zaraze u Hrvatskoj i u usporedbi s drugim zemljama zasad smo prilično uspješni u limitiranju širenja zaraze, s mjerama koje smo uveli ostvarujemo dobre rezulate. Bitku protiv virusa u ovoj situaciji bez cjepiva moramo voditi po načelima medicine prošlih stoljeća – odvajati bolesne od zdravih. Naša strategija suzbijanja socijalnih kontakata polučuje dobre rezultate. Vodit ćemo se kao Vlada preporukama stručnjaka – rekao je premijer Plenković na početku saborske rasprave o Vladinom travanjskom paketu pomoći gospodarstva.

Za naknadu od 4000 kuna  do jučer je zaprimljeno 70.000 zahtjeva za 420 tisuća radnika, i jučer je isplaćeno 400 milijuna kuna naknada za 123 tisuće radnika i 40 tisuća poslodavaca, rekao je Plenković. Poručio je da se mirovine neće dirati u iduća tri mjeseca te da za mirovine ima sredstava.

Ministar financija Zdravko Marić, govoreći o povećanju naknade na 4000 kuna, rekao je “da to nije plaća” i apelirao na poslodavce da radnicima isplate i veće iznose od toga. Rekao je da u državnu blagajnu u idućem periodu možemo očekivati “jako mali priljev od poreznih davanja”. Naveo je da od 113.217 obveznika PDV-a njih 60.014 se dosad odlučilo na naplatu PDV-a po realiziranom računu, a novom Vladinom mjerom to se odnosi na gotovo sve obveznike što je, kako je rekao, “u suprotnosti s osnovnim principima PDV-a.” Što se tiče kreditiranja likvidnosti, Marić je rekao da je dosad zaprimljeno 1400 zahtjeva tvrtki za takvom vrstom kredita. Najavio je da idući paketi mjera neće biti usmjereni samo na gospodarstvo nego i na građane.

Zastupnik SDP-a Peđa Grbin upozorio je, na temelju dojava građana, da je rok za izdavanje propusnica prekratak, na što je Plenković odgovorio da će se, bude li potrebno, revidirati taj rok.

Odgovarajući na zastupničko pitanje o plaćanju kamata tijekom moratorija na kedite, Plenković je rekao da nema naknada nakon rokova reprograma te da su s bankama po tom pitanju našli zajednički jezik.



Zastupnik Ivan Pernar pitao je premijera hoće li se naknade dati i za 150 tisuća nezaposlenih, na što je Plenković odgovorio da će “ministar rada i o njima voditi računa”.

Hrvoje Zekanović  pitao je radi li se na smanjenju parafiskalnih nameta. Plenković je odgovorio da takvih nameta ima 448, a samo njih 20 generira 7,8 milijardi kuna kojima se financiraju određene aktivnosti, poput Hrvatskih voda, te da se “radi na rješenju koje će omogućiti i jedno i drugo”.

Na upit Arsena Bauka o tajnom sastanku s glavnim urednicima medija u Vladi, Plenković je rako da je na sastanku bilo 30-ak ljudi koji su ciljano bili pozvani, i to glavni urednici ključnih medija, dnevnika, tjednika, radija i televizije kojima su objasnili ozbilnost krize te da “nikakvih govora o subvencijama nije bilo niti će ih biti”.

Podsjetimo, Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila drugi ili travanjski paket pomoći gospodarstvu pogođenog epidemijom koronavirusa, a kojim se predlaže povećanje nakande za radnike u pogođenim tvrtkama s 3250 na 4000 kuna uz plaćanje doprinosa na teret države. Zadnji podaci pokazuju da je tu mjeru zatražilo 66.000 poduzetnica za više od 400.000 radnika, a za ožujak se zahtjevi mogu podnijeti do 5. travnja, rekao je ministar Marić. Najavio je da će isplata biti prije Uskrsa, odnosno do 10. travnja, a tog bi se principa držali i u svibnju i lipnju.

Također, poduzetnicima koji godišnje ostvaruju do 7,5 milijuna kuna – a to je 93 posto svih poduzeća – i imaju pad prihoda veči od 50 posto predlaže se otpis poreznih davanja za iduća tri mjeseca, a oni s prometom većim od 7,5 milijuna bit će djelomično oslobođenji plaćanja poreza sukladno padu prihoda.  Novim paketom pomoći omogućava se i velikim tvrtkama naplata PDV-a po naplaćenom računu.

Vlada je Saboru uputila i izmjene Zakona o zvršenju državnog proračuna kako bi se omogućilo dodatno zaduženje države od utvrđenih 28,86 milijardi kuna.

Drugu grupu zakona za pomoć gospodarstvu, vezanu za ministarstva unutarnjih poslova i poljoprivrede, Sabor će raspraviti u ponedjeljak,  a o cijelom paketu glasovati će u utorak.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI