PLENKOVIĆ KOMENTIRAO PLJAČKU INA-e: ‘Dobro je da pravna država funkcionira, čestitam svima koji su sudjelovali u razotkrivanju’

Screenshot/N1

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak sudjeluje na 17. Strateškom forumu na Bledu.

U drugoj izjavi za novinare komentirao je pljačku INA-e.

“Stjecanje imovinske i financijske koristi od grupe ljudi koji su očito imali namjeru steći velik profit nauštrb INA-e. Dobro je da pravna država funkcionira, da institucije i Ministarstvo funkcioniraju, da su sredstva u blokadi te se tako osiguralo što manje financijske štete. Čestitam svima koji su sudjelovali u razotkrivanju”, rekao je.

Dodao je kako je “zakonski okvir u Hrvatskoj za suzbijanje i otkrivanje pranja novca takav da banke kad god primijete sumnjivu transakciju, pale alarm kod nadležnih”.

“Kad se to vidi, banke moraju obavijestiti Ured za sprečavanje pranja novca koji djeluje u okviru Ministartsva financija i oni dalje regiraju. Nije slučajno otkriveno nego je aktiviranje mehanizama koji su za to nadležni, to je važno”, istaknuo je.Ponovno se osvrnuo na INA-u te naglasio kako “oni očito očito imaju razine upravljanja, a kako im je ovo promaklo, nema pojma”.

“Očito unutarnji sustav kontrola nije bio prestrog. Ministar Filipović je danas zatražio reviziju, striktnu kontrolu poslovanja da hrvatska država kao suvlasnik do kraja shvati kako se odluke donose. Ovakve vrste ugovora moraju nadzirati razine koje se zovu Uprava i ostali ispod njih. Mislim da je NO na kraju priče. Po meni mislim da su sve institucije djelovale brzo i učinkovito”, istaknuo je.

Na reakciju oporbe, rekao je “Što hoće oni? Gdje je to Dončić naučio, u Kragujevcu s Grbinom?”

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI