PLENKOVIĆ KOMENTIRAO REFERENDUM: ‘To je perfidna i zla inicijativa, sama njena svrhovitost je upitna’

Screenshot/N1

Premijer Andrej Plenković u Bjelovaru je predsjedao sastankom Vlade sa županima, predstavnicima hrvatske Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina. Teme sastanka su Zakon o odgoju i obrazovanju te provedba Plana oporavka i otpornosti, cestovna infrastruktura i linijski prijevoz putnika te demografske mjere i mjere za mlade.

Prvi sastanak u tom formatu održan je u Zagrebu, 19. prosinca 2016. godine, a razgovaralo se o uspostavi načela partnerstva u komunikaciji sa svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama. Tada je dogovorena praksa redovitog usklađivanja višerazinskog upravljanja Hrvatskom, radi njezinoga ravnomjernog regionalnog razvoja.

Prije sastanka, Plenković se sastao s mons. Vjekoslavom Huzjakom u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji, bjelovarsko-bilogorskim županom Markom Marušićem i gradonačelnikom Bjelovara Darijem Hrebakom. Obišao je i novu zgradu Opće bolnice Bjelovar vrijedne 270 milijuna kuna.


Na početku obraćanja novinarima premijer je rekao da nije stigao pročitati odluku Ustavnog suda o tome da su covid potvrde ustavne u zdravstvenom i sustavu socijale.

Osvrnuo se i na one koji su otišli iz Hrvatske.“Donijeli smo odluku da ćemo osigurati sredstva za one koji se žele vratiti u Hrvatsku, dakle za one koji su iskoristili svoju slobodu kretanja i otišli u neku drugu članicu EU”, rekao je Plenković.

Nakon toga se osvrnuo na unapređenje prometnih pravaca.

“Politički prioritet Vlade je riješiti dionicu od Farkaševca prema Bjelovaru, odnosno tih 17 km, a nakon toga cesta ide prema Virovitici”, rekao je Plenković.

Na upit o tome što će biti s mjerama uoči blagdana, odgovorio je da što se tiče novih okolnosti, globalno, a to je pojava novog soja omikrona, trebamo ozbiljno pratiti situaciju.

“U Hrvatskoj to očito još nije slučaj, ali to ne znači da za nekoliko tjedana neće to biti slučaj. Moramo se cijepiti, zatim se cijepiti booster dozom i pridržavati se epidemioloških mjera. Uži kabinet Vlade je u srijedu u 11 sati pa ćemo znati više. U ovom trenutku ne vidim da su informacije alarmantnije, ali moramo biti jako na oprezu. Mislim da postoji neka inicijativa da se pusti još možda dva sata dulje da rade ugostiteljski objekti. Čini mi se da je to jedino popuštanje”, istaknuo je premijer.

Na upit o odnosu s Milanovićem, još je jednom ponovio da Vlada vodi odgovornu politiku i sve krize su “iznijeli na svojim plećima”.

“Nismo zahvalni nekome tko improvizira govore i za kojeg ne znamo je li za ili protiv eura. Što je i referendum? To je perfidna i zla inicijativa. Ovi su paraziti i sve dolazi iz istog gnijezda. Mi se bavimo ekonomskim prosperitetom, a netko drugi bacanjem kore od banane. Mi radimo sve konstruktivno. Imali smo puno pozitivnih inicijativa, ali uvijek nailazimo na destrukcije. Sada imamo osobu na predsjedničkom mjestu koja utvari štiti oporbu”, naglasio je Plenković.

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI