Plenković: ‘Kreirat ćemo okvir za još kvalitetniji rad Belupa i Podravke’

Damir Spehar/PIXSELL

Predsjednik Vlade bitnom i ohrabrujućom smatra činjenicu da je Belupo dugi niz godina partner hrvatskoga zdravstvenog sustava.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković svečano je danas u Koprivnici otvorio nove Belupove tvornice krutih i polukrutih te tekućih oblika lijekova.

Predsjednik Vlade podsjetio je na 47 godina suradnje između dviju županija, Koprivničko-križevačke i Varaždinske, na izgradnji utjecajne i za Hrvatsku važne tvornice lijekova.

Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je u tome sustavu zaposleno 1.400 ljudi te da će se sada otvoriti mogućnost za zapošljavanje još stotinu do dvije stotine radnika, ovisno o dinamici razvoja.

„To sigurno predstavlja ogroman uspjeh za grad Koprivnicu i Koprivničko-križevačku županiju“, kazao je predsjednik Vlade u uvodnom obraćanju.

Ocijenio je da ovakva investicija od 70 milijuna eura,  financirana dijelom vlastitim sredstvima, dijelom sredstvima Hrvatske banke za obnovu i razvoj, uz sredstva koja Ministarstvo gospodarstva daje za poticanje ulaganja, predstavlja odličan financijski spoj. Dodao je to rezultiralo ovakvom modernom tvornicom, koja će pridonijeti daljnjoj prisutnosti na brojnim izvoznim tržištima s lijekovima i medicinskim proizvodima visoke kvalitete.



Predsjednik Vlade bitnom i ohrabrujućom smatra činjenicu da je Belupo dugi niz godina partner hrvatskoga zdravstvenog sustava.

„Posebno važna je proizvodnja. Stoga želim podsjetiti da su nam svi gospodarski pokazatelji u ovome trenutku optimistični i poticajni. Procjene našeg ministarstva financija su 3,2 posto gospodarskog rasta, a Europska komisija je to kontekstualizirala na 2,9 posto. Međutim, ono što je važno je da smo odgovornom fiskalnom politikom došli na nikada manji proračunski manjak od samo 0,8 posto od 2002. godine, otkad se on bilježi metodologijom Eurostata”, poručio je Plenković, dodavši da smanjenje javnoga duga ukazuje da Hrvatska ide prema onim temeljnim i ključnim kriterijima koji su važni i za kasnije ispunjavanje kriterija za ulazak Hrvatske u Eurozonu.

Osobito ohrabrujućim u ovom trenutku premijer Plenković je ocijenio rast industrijske proizvodnje te rast izvoza i potrošnje, kao i pad broja nezaposlenih ispod 200.000 koji će se u vrijeme turističke sezone još dodatno sniziti.

,,Vidjeli ste da čak i Europska komisija očekuje da nam do 2019. nezaposlenost bude ispod 10%. To su oni ključni, pravi gospodarski trendovi i politike Vlade, to su gospodarski rast i razvoj uz, naravno, društvenu solidarnost kao temelji našega programa. Ono što ćemo nastaviti su strukturne reforme. To su zadaće koje su pred nama u sljedećim godinama i koje trebaju omogućiti i učinkovitije pravosuđe i učinkovitiju upravu, vidjeti na koji način riješiti akumulirane probleme u zdravstvenom sustavu, mirovinskom sustavu, sve ono što sistemski karakterizira stanje našega gospodarstva, našeg proračuna pa u konačnici i standarda života svih naših ljudi”, rekao je Plenković.

Plenković je naglasio da su projekti poput ove tvornice, čestitavši svima koji su tome pridonijeli, sadašnjim i bivšim odgovornima, svim zaposlenicima Belupa i Podravke koji su u jednom vrlo pažljivo napravljenom planu proteklih godina, znali sustavno graditi tvornicu, širiti kapacitete i izrađivati proizvode koji su kvalitetni i konkurentni.

,,Mislim da je to pravi put za razvoj cijele Hrvatske, za razvoj grada Koprivnice, razvoj svih vas koji zarađujete za svoj život pridonoseći ovoj kompaniji i pridonoseći boljitku vašega kraja i vaših obitelji”, kazao je Plenković.

Istaknuvši kako Belupo i Podravka predstavljaju perjanice hrvatskoga gospodarstva, Plenković je najavio da će Vlada učiniti sve da pomogne kvalitetnom djelovanju i radu tih kompanija.

,,Veselim se nastavku dijaloga s vama i s brojnim drugim poduzetnicima, s vašim zaposlenicima, radnicima, svima koji vrijedno, svakoga dana rade da bi učinili dobro sebi, svojoj obitelji, društvu i našoj Hrvatskoj. Čestitam vam još jednom na ovom sjajnom uspjehu“, zaključio je svoj govor premijer Plenković.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI