PLENKOVIĆ LJUT I ZGROŽEN POSTUPKOM MILANOVIĆA! ‘To je doista slučaj bez presedana i sramota, pa kakav je to predsjednik’?

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Povodom obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković položili su vijence kod Spomenika domovini, nakon čega su uslijedile izjave za medije.

Čestitao je svim Hrvatima i Hrvaticama 30. svibnja kao ključnog datuma za sve hrvatske institucije. “33 godine nisu puno, ali su ogromno razdoblje u povijesti hrvatskog naroda. Stoga je i današnji dan prigoda da zahvalimo hrvatskim braniteljima i da se prisjetimo predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je imao vizionarski pogled na samostalnost hrvatskog naroda”, rekao je.

“Zato je ovaj datum bitan. On je bio dan državnosti tijekom 90-i, i sada je, i bit će. Stoga je važno da svi u Hrvatskoj poštujemo ovaj datum”, dodao je.

Upitan što misli o Milanovićevoj neprisutnosti na svečanosti, Plenković je odgovorio da je to sramotno:  “To je pitanje koje mediji trebaju potezati i pitati ga kakav je to predsjednik koji ne poštuje Dan državnosti vlastite države. Ja mislim da je to slučaj bez presedana i ne znam ni za jednog drugog takvog predsjednika. Jednako vrijedi i za oporbu. Neki su bili tu, barem troje”, rekao je.

“To je poštovanje hrvatskih zakona i Sabora i nije bilo dobro mijenjati naše tradicije prije 23 godina nego držati ih se”, napomenuo je.



Komentirao je i situaciju na Kosovu.

“Ako u Srbiji najviši dužnosnici čitaju hrvatske medije, čitamo ih i mi i nismo često tako zadovoljni. Ne znam zašto se toliko opterećuju time što čitaju. kada bismo mi donosili odluke temeljem onoga što čitamo u njihovih medijima, onda bismo se drugačije razgovarali. Srbiji želimo stabilnost i da rješavaju svoje probleme unutar svoje države.

“Izborne jedinice su nepravedne i stvorio se Jerrymandering? Kako Ustavni sud to nije prije ukinuo? Mi samo mijenjamo jedan mali zakon u kojem se po članku definira područje koje spada pod određenu jedincu. Cijenim profesore, ljude koje rade na katedrama za izborno pravo. Sada će meni nekakvi stručnjaci govoriti da je nešto dobro ili nije. Politički su pristrani”, rekao je Plenković.

“Sjećamo se tih ljudi koji su stvorili teren za stvaranja moderne hrvatske države. To je bio pokazatelj da hrvatski narod želi suverenu državu, demokraciju, slobodu i višestranačje. Sve smo to ostvarili. Nije bilo lako, bili smo žrtva velikosrpske agresije, ali zahvaljujući braniteljima ostvarili smo najvažnije ciljeve. Nakon toga smo se međunarodno afirmirali, a ove godine postali smo i članica Schengena i svega onoga o čemu smo sanjali krajem 80ih i početkom 90ih godina. Pred nama su novi izazovi, ali ponosni smo i idemo dalje.”, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

“Bilo bi prirodno da predsjednik bude ovdje, međutim, odabirom pokazujemo koje vrijednosti štujemo. Ovdje smo da zahvalimo braniteljima i predsjedniku Tuđmanu. Predsjednik republike očito ima neke druge odluke”, rekao je.

Premijer i predsjednik Sabora će nakon izjava nazočiti svetoj misi za domovinu u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca koju predvodi mons. Dražen Kutleša.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI