PLENKOVIĆ MORA HITNO REAGIRATI! Penavin odlazak otkrio veliku rupu

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Ivan Penava svoje je rekao, vukovarski gradonačelnik više nije dio HDZ. Dok on svoj politički angažman nastavlja kroz suradnju s Domovinskim pokretom Miroslava Škore, u HDZ-u se počinju zbrajati potencijalne posljedice njegova odlaska. Ispod glasa u vladajućoj stranci priznaju kako je Penavin odlazak težak udarac za HDZ iako se premijer Andrej Plenković s kolegom oprostio uz rečenicu koga nema bez njega se može.

Vukovarsko-srijemska županija, ali i sam Grad Vukovar koji obuhvaćaju petu izbornu jedinici, biračka su baza HDZ-a, što je vidljivo i iz rezultata parlamentarnih izbora održavanih posljednjih godina. Primjerice, na parlamentarnim izborima koji su se održali 2015. godine HDZ je u toj petoj izbornoj jedinici s koalicijskim partnerima osvojio 88.760 glasova, odnosno 46.05 posto. Ta Vlada koju je vodio Tihomir Orešković pala je za pola godine pa Hrvati na birališta ponovno izlaze u rujnu naredne godine.

Uzde HDZ-a tada preuzima Plenković koji bez koalicijskih partnera osvaja 47.11 posto glasova u istoj jedinici. Na HDZ-ovoj listi tada se na petoj poziciji nalazio Ivan Penava koji je osvojio 4169 preferencijalnih glasova, odnosno skromnih 5,39 posto, čak 11,98 posto preferencijalnih glasova osvojio je Stevo Culej, dok je aktualnom ministru financija pripalo 23,80 posto preferencijalnih glasova.

No, unatoč tome valja imati na umu da je Penava na lokalnim izborima održanima 2017. godine već u prvom krugu obranio poziciju gradonačelnika Vukovara, njegovo ime na glasačkom listiću zaokružilo je 61,7 posto birača konkretnije njih 6296. HDZ je u Vukovaru osvojio 53 posto glasova, dok im je na razini županije pripalo 49.7 posto, odnosno 32.251 glas. HDZ-ova lista za europske izbore u vukovarskom kraju osvojila je 27,1 posto potpore, a bivša predsjedncia Kolinda Grabar-Kitarović u drugom krugu izbora za Pantovčak osvojila je 39 tisuća glasova. Njen rival Milanović u županiji je osvojio 26 tisuća glasova, u samom gradu HDZ-ovu kandidatkinju bialo je 5749 Vukovaraca, a aktualnog predsjednika njih 4501. Brojke su ovo koje ukazuju na to da HDZ bez Penave možda doista i može, ali će po hitnom postupku morati sanirati situaciju koju je osim njegova odlaska izazvao i odlazak gradskih vijećnika iz vukovarskog ogranka vladajuće stranke.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI