PLENKOVIĆ MOŽE BITI MIRAN! Rejting stranke i dalje mu je postojan, SDP je ponovno potonuo. Domovinski pokret nikad gori!

Foto: Robert Anic/PIXSELL

U suradnji s Promocijom plus RTL je objavio novi CRO Demoskop za rujan koji otkriva kakav je rejting stranaka i političara nakon ljetne stanke.

HDZ je i dalje najpopularnija stranka, ima podršku od 27,3 posto građana (27,4 posto u prethodnom mjerenju u srpnju). SDP-ov rejting pada u odnosu na srpanj, imaju manje od 17,9 posto potpore (u odnosu na 18,7 posto u srpnju). Prednost pred Možemo! u okviru je statističke greške. Platforma koju vodi gradonačelnik glavnog grada nastavlja rasti – sada su na 17,2 posto (u odnosu na 16,9 posto u srpnju).

Raste i MOST. Sada su na 7,7 posto (u srpnju su bili na 4,8 posto) dok obezglavljeni Domovinski pokret bilježi nikad lošiji rejting – ispod četiri posto (prema srpanjskih 6,4 posto)! Od početka sukoba u stranci izborna podrška gotovo je prepolovljena.


Na ljestvici najpozitivnijih političara  i dalje je predsjednik Zoran Milanović. Nakon trenda pada rejtinga sredinom godine sada je vidljiv rast, 18,7 posto smatra ga najpozitivcem (prema 17,5 posto iz prethodnog mjerenja u srpnju). Drugi je premijer Plenković kojeg bira 16,4 posto, nešto manje nego u srpnju kada je bio na 17,1 posto. Treću poziciju zadržao je zagrebački gradonačelnik Tomašević uz doduše dva postotna boda manje nego u srpnju (ima 12,8 posto u odnosu na 14,9 posto iz srpnja). Svi ostali su daleko od vodećeg trojca.

Nitko raste – da je on najpozitivniji političar misli gotovo 22 posto ispitanika.Na ljestvici najnegativaca vrh i dalje drži premijer Plenković. U odnosu na srpanj nešto ga manje građana vidi u negativnom svjetlu (24,2 posto u odnosu na 26,3 posto iz srpnja), a pad negativnog doživljaja još je izraženiji kod predsjednika Milanovića (14,1 posto izbora u odnosu na srpanjskih 19,7 posto). Rast negativnog doživljaja očekivano je vidljiv kod Miroslava Škore koji je treći najnegativac (6,4 posto izbora prema 4,3 posto prije dva mjeseca).

Ispitanici su rad predsjednika, Vlade i Sabora ocijenili trojkom i dvjema dvojkama.

Odlična turistička sezona i spajanje konstrukcije Pelješkog mosta najvažnije su ljetne teme građanima, pa su kod smjera kretanja zemlje nešto optimističniji (rujan – 23,0 posto, srpanj – 22,4 posto), no i dalje gotovo 62 posto ispitanika smatra da idemo u pogrešnom smjeru (62,5 posto u srpnju).

NAPOMENA: Istraživanje je za RTL provela agencija Promocija plus na uzorku od 1300 ispitanika od 1. do 3. rujna. Standardna greška uzorka je +/- 2,7 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto. Svi detalji su na našem webu rtl.hr.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI