PLENKOVIĆ NA BLEDU: Susrest će se s Orbanom, najavio je sastanak i s Vučićem

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje na 16. Strateškom forumu na Bledu, u srijedu, 1. rujna.

Program počinje u devet sati, slijedi panel lidera, a u fokusu ovogodišnjeg foruma je razgovor o budućnosti Europe i njezinoj otpornosti na izazove.

“Osnovne teme su budućnost Europe i pitanje proširenja, Slovenija želi u fokus staviti jugoistok Europe, raspravit ćemo i međunarodno situaciju, posebno nakon zbivanja u Afganistanu”, rekao je premijer prije početka foruma.

Na marginama foruma, predsjednik Vlade održat će i niz bilateralnih sastanaka. Jedan od tih sastanaka bit će i s predsjednikom Mađarske Viktorom Orbanom.

“Orban je tražio sastanak ovaj put, to su kratke bilaterale od 15 minuta”, rekao je premijer i dodao da će se sigurno sresti s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, iako s njim neće biti bilaterale.



Plenković je komentirao i hrvatsko-slovenske odnose.

“Hrvatska i Slovenija u vrijeme mandata premijera Janeza Janše doveli su odnose u jako dobru fazu u kojoj se sve rješava. Mislim da smo u ovom periodu u vremenu premijera Janše uspostavili sjajan dijalog, odličnu komunikaciju i suradnju. Gospodarski odnosi, turizam, otvorena pitanja – sve se rješava na zadovoljstvo obje zemlje”, rekao je Plenković.

“Hrvatska i Slovenija jednim su zrelim pristupom doveli odnose u jednu jako, jako dobru fazu”, naglasio je premijer.

Dodaje da se otvorena pitanja, poput granice između dviju zemalja, trebaju rješavati načinima koji ne opterećuju međusobne odnose, te da je to moguće učiniti u ovom mandatu vlade.

Plenković se na Bledu sastati s predsjednikom Vlade Slovenije Janezom Janšom, predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom, predsjednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem i predsjednikom Vlade Kosova Albinom Kurtijem.

U Sloveniju su stigli i predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli, te premijeri Češke, Slovačke, Grčke, Sjeverne Makedonije, Poljske i Albanije. Ondje su i dvojica od trojice članova predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić, visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schmidt, europski povjerenik za proširenje Oliver Várhelyi i potpredsjednica EK Dubravka Šuica. 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI