Plenković na neformalnom sastanku na vrhu EU: ‘Europa mora zadržati jedinstvo u mijenjajućem globalnom kontekstu’

Patrik Macek/PIXSELL

Upitan o čemu će danas razgovarati s mađarskim premijerom Orabanom, kazao je da će imati prigodu razgovarati i o bilateralnim odnosima Hrvatske i Mađarske

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjeluje danas na Malti na Neformalnom sastanku na vrhu zemalja članica Europske unije.

Uoči početka sastanka, predsjednik Vlade kazao je da će čelnici zemalja Europske unije raspravljati o pitanjima migracija, posebno na sredozemnoj ruti, gdje je proteklih mjeseci povećan broj priljeva migranata. U tom će kontekstu biti riječi o partnerstvu s ključnim afričkim državama te o drugim mehanizmima koji osiguravaju pravni okvir za jačanje vanjskih granica i prihvat migranata. Predsjednik Vlade dodao je da će temeljna rasprava danas popodne biti priprema za 60. obljetnicu Rimskih ugovora te budućnost Europe nakon Brexita, u mijenjajućem globalnom kontekstu.

„Europa mora zadržati jedinstvo. Hrvatska je nova članica koja je u cijelosti prigrlila europske i univerzalne vrijednosti. U ovom trenutku treba naći novi kohezivni narativ koji bi pokazao da je Europa jedinstvena i da se može suočavati s novim globalnim kontekstom. To je ključ“, istaknuo je.

Upitan o čemu će danas razgovarati s mađarskim premijerom Orabanom, kazao je da će imati prigodu razgovarati i o bilateralnim odnosima Hrvatske i Mađarske. „Sigurno ćemo dotaknuti i najaktualniju temu“, rekao je predsjednik Vlade.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI