PLENKOVIĆ NAJAVIO ONO ŠTO SU SVI DUGO ČEKALI: ‘SAD će u narednih nekoliko dana ukinuti vizu za hrvatske građane’

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

U Koprivnici se u ponedjeljak održava konferencija “Hrvatska kakvu trebamo – Ekonomska politika u funkciji podizanja konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva” u organizaciji Večernjeg lista i u suradnji s Podravkom.

Na skup je stigao i premijer Andrej Plenković.

“Očuvali smo likvidnost poduzeća, upravljali zdravstvenim sustavom, drugim elementima krize, omogućili da zadržimo financijsku stabilnost, u tome nam je pomoglo što smo imali dobru reputaciju u odnosu na postignuća prije krize, Hrvatskoj su vjerovale i međunarodne institucije, financijske institucije, shvatili su gdje nam je sidru, rekli su ‘Oni znaju kud idu, vjerujemo ovoj ekipi’ i to je bio ključ. Stvorili smo okvir da smo danas tu gdje jesmo. U zahtjevnim smo okolnostima, perspektiva će nam biti uvjetovana sve češćim vremenskim uvjetima, svjedočimo porastu cijena hrane i energije, to su sistemske prijetnje na koje ćemo morati tražiti odgovor, a jedan od odgovora je ulaganje u zelene tehnologije, digitalizacija”, kazao je premijer na početku.

Dodao je da će govoriti o pokazateljima gospodarskog oporavka, ključne procese koji će pojačati našu otpornost i kako vide Hrvatsku kakvu trebamo.

“Mi smo u fazi da smo na temelju rasta iz drugog kvartala i prognoza EU komisije bili ‘under promisse i overdeliver’, a danas idemo prema rastu koji bi mogao dosegnuti i sedam posto. Kada je riječ o radnim mjestima danas imamo više osiguranika nego prije krize. Stopa nezaposlenosti je na 7 posto, stopa zaposlenosti na 66,9 posto”, naglasio je Plenković.



Osvrnuo se i na one koji traže referendum o uvođenju eura.

“Ti glasovi dolaze od onih koji s tim veze nemaju, ne sjećam ih se iz pretpristupnih pregovora, nemaju identifikacije s tim akterima, važno da je prepoznate tko su oni, imate važne političke stranke koje su nove, ne znaju što bi, nemaju stav, neka razmišljaju još godinu i pol dana, treba tu temu do kraja izvesti pred javnost da znamo tko je to. Moramo osvijestiti ono što je dobro, objasniti nedoumice i shvatiti da imamo kontrolne mehanizme, posebno kada je riječ o cijenama, nismo mi prvi koji uvode euro”, kazao je premijer.

“Naš je cilj bio da 2023. prosječna plaća u Hrvatskoj dosegne 1000 eura, to nam je na domet, to je plan koji mislim da će se sigurno ostvariti, ići ćemo s mjerom za 130.000 kuna za samozapošljavanje za mlade poduzetnike koji imaju ideju, nastavit ćemo štititi radnike, mi ćemo svoditi računa o globalnom trendu, mi smo među prvih četiri ili pet država koje su usvojile zakon za digitalne nomade. Uložit ćemo 5 milijardi kuna u inovacije, poduzetništvo, nove proizvode. Projekt Slavonija pokazao se kao važan impuls, po uzoru na to idemo na projekt Sjever gdje će novac biti usmjeren za razvoj županija na sjeveru”, naglasio je premijer.

Dodao je da će nas svi gledati drugačija 2024. godine kada našim nebom budu letjeli Rafale borbeni zrakoplovi.

“Glavni cilj kao premijera nam je bio da se tijekom covid krize ne dovede do rascjepa u društvu, to se u Hrvatskoj nije dogodilo i to ne samo po sebi nego zato što smo uspjeli nadvladati tu situaciju, zato sam optimističan za iduće desetljeće, da budemo snažni, samostalni, otvoreni i tolerantni kao društvo u kojem će poduzetnici moći ostvarivati ciljeve i gdje će građani živjeti tolerantnije. Moramo biti društvo s malo više optimizma, meni je čudno da pozitivnije gledaju Hrvatsku oni koji su vani nego oni koji su tu. Meni prijatelji koji govore hrvatski, a dolaze izvana, kažu da su mislili da smo gotovi, a nismo. Trebamo biti glasniji. Bitne procese ćemo iznijeti, samo je važno da imamo koheziju društvene potpore”, kazao je premijer Plenković.

Zaključio je da će SAD u narednih nekoliko dana ukinuti vizu za hrvatske građane.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI