PLENKOVIĆ NAJAVIO POVEĆANJE RODITELJSKIH NAKNADA: Oporbu nazvao djetinjastom i zlonamjernom!

Patrik Macek/PIXSELL

Na sjednici Sabora premijer Andrej Plenković podnio je Godišnje izvješće Vlade Republike Hrvatske.

Kazao je da je “ovo godina u kojoj smo spojili Pelješki most, dovršili Istarski ipsilon, odabrali nove borbene avione Rafale i osigurali ukidanje viza za SAD” te da su ciljevi Vlade uvršteni u Nacionalni plan oporavka.

Otkrio je da je u protekloj godini na pandemiju koronavirusa potrošeno 35 milijardi kuna, odnosno 20 posto proračuna.


“U pet godina prosječna je mirovina narasla za 432 kune te je u kolovozu iznosila 2866 kune. Mi smo obećali povećanje od 5 posto u četiri godine, a unatoč okolnostima dosad smo je povećali za gotovo 18 posto”, rekao je i dodao da “ni to nije dovoljno”.

Kazao je i da je stopa nezaposlenosti s 13,3 posto pala u kolovozu na 7,3 te da je prosječna plaća u kolovozu iznosila 7118 kuna, a prvi put je 7000 kuna premašila u veljači ove godine.Najavio je povećanje minimalnog iznosa plaće. “Sutra će Vlada donijeti odluku kojom će se od siječnja minimalna neto plaća povećati za 350 kuna neto, sa 3400 na 3750 kuna, odnosno na 500 eura neto”, rekao je Plenković. Rast će i studentske satnice koje će od iduće godine iznositi 29 kuna i 29 lipa, u odnosu na sadašnjih 26 kuna i 56 lipa.

Povećat će se i iznos roditeljske naknade sa 5654 na 7500 kuna za zaposlene i samozaposlene roditelje. “Uvodimo očinski dopust od 10 dana za zaposlene i samozaposlene očeve i u visini od pune plaće”, najavio je premijer Plenković.

Uslijedile su reakcije Klubova i replike a sve komentare oporbe nazvao je  djetinjastima i zlonamjernima.

“Djetinjaste komentare da smo u Švicarskoj ili drugoj zemlji može govoriti samo netko je zlonamjeran i ne prati i ne će vidjeti što se napravilo i što se radi” – poručio je dodavši kako je ogromna razlika između Vladine i oporbene hrvatske realnosti.

“Što se tiče Covida i cijepljenja, pandemija traje više od 600 dana i nema dana, a da mi nismo angažirano pozivali ljude da se cijepe. Cjepivo, naravno, nije osigurala oporba, nego Vlada. Cjepiva ima i više nego dovoljno, no, da li su baš svi akteri bili jednako angažirani u promociji cjepiva? Mislim da nisu”, ističe premijer i sve je pozvao da se cijepe i trećom dozom.

“Pozivam one koji su se cijepili s dvije doze da se cijepe što prije i s trećom dozom. Svi onima kojima je prošlo nekoliko mjeseci od cijepljenja i nisu u zadnje vrijeme provjeravali situaciju s antitijelima. Svi, ne samo imunokompromitirani. Oni koji se još nisu cijepili, cijepite se prvom dozom, to je ključ”, poručio je premijer.

Bocnuo je zastupnicu Možemo, Sandru Benčić, a koja ga je prozvala zbog krize u Agrokoru.

“Baviti se drugim temama, poput Agrokora, danas i pokušati, kao što je uradila zastupnica platforme Možemo, koja je demonstrirala svoju vrhunaravnu upravljačku sposobnost vezanu za kadroviranje u Zagrebačkom holdingu i govoriti o tome kakav je legacy ove Vlade. Pa draga gospođo, legacy ove Vlade oko Agrokora je da je ostalo 30.000 radnih mjesta u Hrvatskoj, susjedstvu, da su svi dobavljači ostali na nogama, a OPG-ovi dobili novac koji im je kompanija bila dužna”, istaknuo je Plenković.

“Što se tiče obnove, nismo zadovoljni dinamikom i zato idemo u izmjene Zakona koje će oporba nadam se podržati u petak. Priča o privremenom smještaju, podsjećam, svi kojima su kuće ili stanovi bili oštećeni, imali su mogućnost za alternativni smještaj. Svatko tko je odabrao ostati kraj kuće, od Majskih poljana na dalje, to je napravio zahvaljujući svom odabiru. Odlučio je ostati u kontejneru kraj kuće, a ne otići u hotel ili privremeni smještaj,”, kaže predsjednik Vlade Andrej Plenković.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI