PLENKOVIĆ NAKON BURNOG AKTUALCA: ‘Netko će morati odgovarati za smrt male Nikoll, zgožen sam time što se dogodilo’

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Zastupnici su danas aktualnim prijepodnevom nastavili s radom nakon Uskrsnih blagdana. Nakon što je odradio isti premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije.

Jutros je ponovno uhićen Dragan Kovačević, bivši šef Janafa. Zabrinjava li ga dokle idu mutni poslovi u državnom poduzeću nakon uhićenja Dragana Kovačevića, pitali su ga novinari.

“Naravno da me zabrinjava, javnosti to trebaju reći USKOK i DORH”, rekao je premijer o tom slučaju.

Što se AstraZenece i cjepiva tiče, Plenković ne zna koja će biti preporuka EMA-e, u 16 će biti pressica i nakon toga će vidjeti.

“Najvažnije je da nema različitih praksi. Imao sam sigurnost da će njihovo cjepivo biti prvo odobreno i ispitivanje prvo gotovo, nakon toga došlo je do problema. Jedan dio sugrađana ne želi primiti to cjepivo, to nije ugodna situacija”, ističe Plenković.



Kritike o cijepljenju

“AstraZeneca je obećala u prvom tromjesečju 150 milijuna doza, isporučila je 30. Da nije bilo problema samo tim cjepivom bi se procijepilo preko 800 tisuća ljudi. Radimo na tome da , bude li određenih situacija, moramo pokrenuti nove razgovore kako bi naručili dodatne količine cjepiva s kojim će se ljudi htjeti cjepiti. Da samo naručivali baš od svake kompanije 100posto i da smo platili 25 milijuna doza, sva pitanja bi bila čiji novac trošimo i zašto kupujemo toliko doza”.

‘Zgrožen sam onime što se dogodilo maloj Nikoll’

Novinari su ga pitali o Milanovićevoj objavi u kojoj je tražio izdvajanje socijalne skrbi u posebno ministarstvo.

“Bio je u ranije grozan slučaj u Slavonskom Brodu. Mislite da bi se to spriječilo da su ministarstva bila odvojena? U ovom slučaju gdje je malodobna Nikoll vraćena u svoju biološku obitelj, ne samo što je bilo fatalno, nego je bila loša odluka. Netko za to treba snositi odgovornost, vrlo je precizno ovdje. Odgovornost treba snositi onaj tko se bavio tim slučajem. Ne znam kako može držati tezu da ministar treba odgovarati, to je toliko banalno… Treba snositi odgovornost netko tko je donio pogrešnu procjenu”, rekao je Plenković.

“Ja sam zgrožen i ne mogu reći koliko mi je žao što se to dogodilo”, dodao je premijer.

Domovi za nezbrinutu djecu su puni, koliko je domova otvoreno u mandatu vaše vlade?

“To će vam reći ministar Aladrović”.

Novinare je zanimalo i to u kojoj je fazi nabavka borbenih aviona.

Upitan je nudi li Francuska i Grčkoj borbene avione koje nudi Hrvatskoj.

“Ne da se nude Grčkoj. Grčka također kupuje. To ne mogu biti isti avionu, francusko zrakoplovstvo ima dosta zrakoplova. Ja sam rekao da nakon potresa to nije trenutak. Sve su ponude validne, dat ćemo si vremena da o tome odlučimo”, rekao je.

Jeste li znali za prepisku između Vujčića i Knighthead fonda, za kraj su ga upitali novinari.

“Pitajte Vujčića. Kako bih ja to znao što piše u bilo čijoj email korespodenciji? Drago mi je da zatsupnici Možemo plagiraju od vas, to mi je šlagvort aktualnog sata, sada kužim da je Benčić planirala N1”, rekao je Plenković za kraj.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI