PLENKOVIĆ NALOŽIO! HDZ-ovci KREĆU U NAPAD NA BENČIĆ: Premijer u strahu od buduće premijerke?

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Malo je vjerojatno da će se ekipa iz političke platforme Možemo! nakon uspjeha kojega je Tomislav Tomašević postigao u Zagrebu zadržati na lokalnoj političkoj sceni. Jasno je da su njihovi politički apetiti daleko veći.

Već su sada postali noćna mora zbunjenih SDP-ovaca koji ne uspjevaju iznijedriti riješenje za mlade konkurente koji su izdominirali na lijevoj fronti otimajući time dio njihova biračkog tijela, a u doglednoj mogućnosti moguće i članstva. Baš kao što su Tomašević i njegova klika iznenadili SDP, tako su bez teksta ostavili i vladajuću stranku predvođenu premijerom Andrejom Plenkovićem.

Naime, prema HDZ-ovim kalkulacijama rađenima par dana prije lokalnih izbora njihova najkritičnija točka trebala je biti vukovarsko-srijemska županija, a što se pak tiče Tomaševića predvidjeli su da ulazi u drugi krug, no njihove projekcije davale su mu prednost od maksimalno 30 posto, dok su prema HDZ-ovoj računici članovi skupine Možemo! trebali skupiti maksimalno 25 posto glasova za Skupštinu. Dogodio se međutim posve suprotan scenarij pa i HDZ-ovci priznaju kako imaju posla s nepoznatim neprijateljem kojem neće biti dovoljn baciti ideološku kost kao što su to nekoć činili sa SDP-om.

Do parlamentarnih izbora dijeli nas još podosta vremena, ali izgleda da Možemo! to vrijeme ne misli protratiti pa su odmah u prvom krugu još u izbornoj noći predstavili svoju buduću kandidatkinju za premijerku, riječ je o saborskoj zastupnici Sandri Benčić koja za sada te prijedloge odbacuje, ali već i na sami spomen te incijative premijera Plenkovića navodno je oblio hladan znoj. Da ga je i samo spominjanje buduće premijerke izbacilo iz takta, potvrđuju nam HDZ-ovci koji su već počeli analizirati njenu biografiju tražeći zastupnici Benčić slabe točke.

Dok HDZ-ovci tragaju Domovinski pokret već je istražio pa tako njihov Stjepo Bartulica napominje kako Benčić nije u stanju voditi ni jedan mali obrt, a vodila bi Zagreb. ”Obrt koji je vodila Sandra Benčić, jedna od vodećih ljudi platforme Možemo! je kroz zadnjih godinu dana ili više bio pod blokadom. Taj obrt bez ijednog zaposlenika za navodno EU savjetovanje nije uspio nominalno poslovati”, kaže Bartulica te se pita kako onda Benčić misli upravljati cijelim gradom s milijardama u proračunu, ako nije uspjela voditi ni obrt bez zaposlenika. “Dakle tko ima kompetencije, znanje, vještine da vodi ovakav grad. Složeni sustav s velikim brojem zaposlenika, a nisu u stanju vlastiti mali obrt voditi. Prema tome to je legitimno pitanje, u svakoj zemlji bi to bilo legitimno pitanje. Samo se izgleda pripadnike Možemo! to ne pita”, naglašava Bartulica.



Benčić je inače diplomirana pravnica, a kao zastupnica u Saboru zarađuje 16456,24 kuna, a obrt kojega Bartulica spominje naveden je u njenoj imovinskoj kartici te posluje pod nazivom EU savjetovanje, s tim da je sukladno zakonskim obvezama prenesen na fizičku osobu. Nedavno je pak HEP Toplinarstvo zastupano po odvjetničkom uredu Mladena Gragičevića preko javnog bilježnika na zagrebački Općinski sud poslalo prijedlog ovrhe nad Benčić i to zbog dugovanja od 559,33 kune pošto je dugovala za četiri računa za struju.

Uz ime zastupnice Benčić upisana je i njena adresa u Vukovarskoj ulici na kojoj je kao samozaposlena registrirala i svoj obrt Pored ovih ne odveć uspješnih poduzetničkih pothvata Benčić je poznata kao suradnica i predavačica Vijeća Europe na provedbi edukacija za suce i državne odvjetnike u regiji i na području Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava. Članica je hrvatske radne skupine Obzor 2020 s fokusom na društvena i humanistička prava, a do 2010.godine radila je u tvrtci Razbor čija je suosnivačica, kao suosnivačica se Benčić spominje i u tvrtci Publiconn koji je prezentiran kao svojevrsni ‘facebook za fundiranje’. Tvrtka je to koja je trebala omogućiti lakše povezivanje postojećih partnera u pronalasku sredstava iz javnih fondova, a namjera je ujedno bila demokratizirati i pojednostavntii cijeli taj proces.

No, daleko više od angažmana u poduzetništvu poznati su njeni angažmani u nevladinim organizacijama od Centra za mirovne studije pa sve do Kuće za ljudska prava. Hrvatskoj je javnosti Centar za mirovine studije poznat ponajviše po izvješćima o migranstkoj krizi i optužbama na račun hrvatske policije za nasilje nam migrantima, a ovoj nevladinoj organizaciji upravo je MUP omogućio ulazak u prihvatilišta za tražitelje azola u Zagrebu i Kutini.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI