PLENKOVIĆ O IZBORIMA U CRNOJ GORI: ‘Želim uspjeh našim Hrvatima na izborima’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

U Zagrebu se u srijedu održala sjednica hrvatske Vlade.

Na dnevnom je redu prijedlog izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj skrbi te konačni prijedlog zakona o osobnoj asistenciji.

Uvodno se obratio premijer Andrej Plenković.

Prvo se osvrnuo na sastanak s predstavnicima Hrvata iz Crne Gore gdje su izbori, a oni se kandidiraju jer je zastupljenost Hrvata u skupštini Crne Gore iznimno korisna.

“Želim im uspjeh na izborima, vjerujem da je zastupljenost Hrvata u Skupštini Crne Gore itekako značajna za Hrvate koji žive u Crnoj Gori”, istaknuo je.



“Susreli smo se i s Tomislavom Žigmanovim i razgovarali o položaju Hrvata u Srbiji”, rekao je.

Govorio je o dogovoru sa sindikatima u javnim i državnim službama.

“Od ostalih tema da se najprije osvrnem na onu politički najinteresantniju i najvažniju, a to je dogovor koji smo postigli uoči sjednice GSV-a sa sindikatima u javnim i državnim službama, nakon razgovora koji su vođeni na ministarskoj razini, a u kontekstu donošenja novog Zakona o plaćama koji će uskoro ići i u javno savjetovanje te donijeti se ove godine, a stupiti na snagu početkom iduće godine. Željeli smo naći jedno zajedničko, gotovo pa univerzalno rješenje kojim bismo premostili aktualnu situaciju s pregovorima koji su se vodili na temelju granskih ugovora, a isto tako smo na određeni način povukli ranije razgovore koji su trebali biti, a i bit će u vezi osnovice, koji su bili dogovoreni za rujan, i mi smo predložili jedno rješenje u dogovoru sa sindikatima, tj. došli smo do zajedničkog rješenja gdje će se plaća povećati za 100 eura, odnosno 80 i 60 eura, ovisno o koeficijentima, koje će se s plaće za lipanj isplatiti u srpnju”, rekao je Plenković.

Dodao je kako će se “povećanja ugraditi u buduću plaću temeljem novog zakona”.

Plenković je naglasio kako je ovo postignuće, zajednički dogovor između Vlade i sindikata je zajedničko ulaganje u veće plaće. .

Istaknuo je i da je Ministarstvo financija Republike Hrvatske uspješno izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od 1,5 milijardi eura, a s dospijećem 2035. godine.

“Interes govori o kredibilitetu Hrvatske, a sve je to u kontekstu odgovornog vođenja javnih financija”, zaključio je Plenković.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI