PLENKOVIĆ O MILANOVIĆEVIM IZJAVAMA: ‘Pa nije on taj koji smjenjuje ministre u Vladi, o ministrima odlučujem ja’

Screenshot/N1

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar zdravstva Vili Beroš posjetili su u subotu KB Dubrava i sastali se s ravnateljem Ivicom Lukšićem, Kriznim stožerom KB-a Dubrava te ostalima iz užeg vodstva bolnice. Razgovarali su o o daljnjoj borbi protiv covida-19, povećavanju kapaciteta covid-odjela te organizaciji zdravstvenog sustava u ovoj fazi pandemije koronavirusa.

“Mišljenje ministra Beroša, njegovih kolega, stručne skupine, ravnatelja Lukšića je da je hrvatski zdravstveni sustav funkcionalan, da ima kapaciteta skrbiti o svim pacijentima koji su hospitalizirani i onima koji će to tek biti”, rekao je Plenković.

Ponovno je apelirao na one koji još nisu, da se cijepe, a oni koji su se dva puta cijepili da prime i treću dozu.


“Ključna poruka je upozorenje. Još jednom ukazujem da imamo dovoljno cjepiva”, istaknuo je.

Premijer je rekao kako su “sve učinili da je cjepivo tu”.“Cijepljenje će smanjiti broj zaraženih, hospitaliziranih, a onda i preminulih. Onaj koji završi na bolničkom liječenju, zauzima mjesto nekome drugom koji zahtijeva skrb zbog neke druge bolesti”, naglasio je.

O cijepljenju je govorio i ministar zdravstva.

“Cijena necijepljenja i nepridržavanje mjera je jako velika. Cijena covida je oko četiri milijarde”, istaknuo je Beroš.

Dodao je kako se ne razmišlja o obaveznom cijepljenju.

“Ne, da smo htjeli uvesti obvezno cijepljenje, to bismo napravili. Preduvjet je pogoršanje epidemiološke situacije. Ako se pogorša, radi se o ograničavanju neesencijalnih okupljanja. U ovom trenutku nismo razmišljali o obveznom cijepljenju”, rekao je ministar zdravstva.

Izrazio je zadovoljstvo kada vidi fotografije redova za cijepljenje diljem zemlje i “da takvi prizori vesele”.

Komentirao je i izjavu Zlatka Hasanbegovića koji je rekao da je njegovo pravo da se zarazi.

“Njegovo pravo nije ugroziti život nekome drugome”, naglasio je Beroš.

Plenković je rekao da su stalno apelirali da se treba cijepiti.

Plenković je rekao kako “nemamo luksuz birati, bitno je znati da su svi elementi potrebni”.

“Ali baviti se aktivnostima koji mogu ugroziti živote treba izbjegnuti. Ne mora se raditi nešto što je luksuz tijekom četvrtog vala. Takav luksuz gdje se može zaraziti treba izbjegavati, to je osobna odgovornost”, naglasio je.

Nisu izostala ni pitanja novinara o prepucavanjem s predsjednikom Milanovićem.

Na upit što će napraviti u vezi ministra obrane Marija Banožića, Plenković je istaknuo kako nije predsjednik taj “koji smjenjuje”.

“Ma kakva smjena, to su smiješne teze, ne odlučuje on o ministrima u Vladi. O ministrima odlučujem ja. Čitam i ne vjerujem što su sve ljudi u stanju reći”, rekao je premijer.

Na upit o tome hoće li se pomiriti, odgovorio je “pa nismo mi u ratu, nije politika balet”.

“Ako vas netko pljuje, onda ćete odgovoriti. Nije to sada – jedan obraz, pa drugi obraz, pa malo pljuni….To tako ne ide. Ipak reagiramo na jednoj kulturnijoj, civiliziranijoj razini. Ovoga nije bilo dok on (Milanović, op.a.) nije postao predsjednik”, istaknuo je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI