PLENKOVIĆ O NESTALOM SPLIĆANINU: ‘Poznajem mu oca, žao mi je. Imam dojam da nemamo cjelinu slike’

Screenshot/N1

Srpsko narodno vijeće (SNV) obilježilo je u četvrtak pravoslavni Božić u Srpskoj pravoslavnoj općoj gimnaziji “Katarina Kantakuzina Branković”. U gimnazijskom atriju okupili su se uzvanici, suradnici, i prijatelji SNV-a, a božićni blagoslov je udijelio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

Na primanju su, među ostalim, bili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade RH za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Oni su održali prigodne govore.

Zanimljivo je da nije bilo predsjednika Zorana Milanovića.

Na upit premijeru je li predsjednik trebao također biti tu, Plenković je odgovorio “to nije pitanje za mene, mi smo tu”.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, novinare je zanimalo hoće li se pooštriti epidemiološke mjere.



“Mislim da će ovaj cijeli kontekst dolaska omikrona, koji se brže širi, brojevi rastu, u zapadnim zemljama je on praktički eksplodirao, to će se dogoditi kod nas, današnji brojevi to govore. Udio pozitivnih u testiranima je oko 44 posto, zaštiti se možemo kombinacijom mjera, cijepljenjem i osobnom odgovornošću – maskama, prozračivanjem, higijenom. Zato je to ključ. Stožer će razmotriti koje mjere će poduzeti”, rekao je premijer.

Osvrnuo se i na izjavu ministra zdravstva Vilija Beroša koji je spominjao “imunitet krda”.

“Nećemo poticati zarazu, mislim da je govorio o tome da se omikron brže širi, a delta je ozbiljnija po pitanju posljedica. Četvrti val delte se spušta, a diže se peti val omikrona. Udio osoba zaraženih omikronom je sve veći, treba se čuvati oba soja i sve učiniti kako bismo to usporili”, istaknuo je premijer.

Govorio je i o nestanku Mateja Periše te o tome može li se vjerovati Aleksandru Vulinu u njegovim izjavama.

“Poznajem Matejeva oca, žao mi je, od prve sekunde sam bio u kontaktu s ministrom vanjskih poslova i Božinovićem, diplomacijom, veleposlanstvom. Imam dojam da nemamo cjelinu slike, dok nemamo službene informacije, osim interesa za to, ne mogu komentirati ničije izjave. Nije bitno što je rekao Vulin, mene kao premijera zanima da doznamo punu informaciju, onda ćemo moći komentirati. Mi sa Srbijom imamo otvorena pitanja, prvo po pitanju nestalih, mislimo da ima ljudi u Srbiji koji o tome znaju puno više”, naglasio je.

Na kraju je govorio i o američkoj ponudi Bradleya te rekao kako je to “proces koji traje nekoliko godina”.

“To je projekt Vlade, a pritiskati Vladu je malo smiješno. U mandatu naše Vlade okrenuli smo trend u povećanje izdvajanja za obranu. Taj proces je počeo 2017. Ovo nije isti proces kao s nabavom aviona, ovo je dogovor samo s američkom vladom. Oni daju određenu donaciju da bi Hrvatska uzela njihovu tehnologiju”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako “aj proces traje dugo, a mi bismo bili jedina zemlja u Europi koja bi ih imala, oni su kvalitetni, riječ je o platformi pa se podiže kvaliteta kroz godine”.

“U ponudi su A2, no s naoružanjem toga što čini tu platformu korisnim. Jačamo obrambenu suradnju sa svim državama, najrazgranatija nam je s Amerikom. Zatim, jačamo vlastitu vojsku, naš doprinos kao saveznica NATO-a i treće, jačamo naše gospodarstvo. Cijeli aranžman je išao za tim da cijeli posao bude dobar i koristan kroz nekoliko godina i za tvrtku Đuru Đaković. Moj cilj je ojačati odnose s Amerikom, ojačati kopnenu vojsku i naše gospodarstvo. Sve drugo je teatar. Kada sve stavimo na papir, donijet ćemo odluku”, zaključio je Plenković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI