PLENKOVIĆ O POTRESU, IZBJEGLICAMA…: ‘Na nama je da ubrzamo sve procese koji se odnose na obnovu’

Screenshot/N1

Hrvatska Vlada u srijedu održava svoju redovnu sjednicu.

Na početku je premijer Andrej Plenković u svoje osobno ime te u ime Vlade izrazio “tugu i iskreno žaljenje za preminulom heroinom Domovinskog rata Vesnom Bosanac”. Njezinoj obitelji je izrazio sućut.

Prisjetio se i druge godišnjice potresa u Zagrebu, obilježene u utorak te napomenuo kako smo se prisjetili svih stradalih u potresu te posebice tragično preminule djevojčice Anamarije Carević. Rekao je da je zadatak novog ministra, ali i ostalih resora da se ubrzaju svi procesi kako bi se omogućilo svima koji nisu u vlastitim domovima da im se nađe zamjenski smještaj ili obnove domovi.

“Na nama je da ubrzamo sve procese koji se odnose na obnovu. Obnovu zgrada, obnovu kuća, obnovu javnih institucija. Zadaća je i novog ministra graditeljstva i ostalih dionika da ubrzaju sve procese onima koji još uvijek nisu u svojim domovima da dostojanstveno žive”, naglasio je.

Govorio je i o uključivanju izbjeglih Ukrajinaca u društveni život u Hrvatskoj te napomenuo kako će biti stambeno zbrinuti. “Sve skupa je više od tri milijuna ljudi napustilo Ukrajinu, a u ovom trenutku je u Hrvatskoj više od 9 tisuća izbjeglica”, istaknuo je premijer.“Prošlog tjedna potpisali smo ugovor s Caritasom, a to je važan ugovor koji će pridonijeti da Vlada godišnje podupire s 15 milijuna kuna karitativne aktivnosti”, rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na pad letjelice te još jednom potvrdio kako je “letjelica bila naoružana, a na njoj je bila aviobomba s upaljačem, ali istraga će dalje sve utvrditi kada će se znati više detalja”.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI