PLENKOVIĆ O PRIZNANJU HRVATSKE: ‘Temeljni procesi koji su krenuli prije više od 30 godina, preduvjet su uspjeha svakog naroda’

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković za HRT je govorio o ostvarenim očekivanjima i propuštenim šansama 30 godina od međunarodnog priznanja Hrvatske.

Premijer je na početku čestitao svim građanima 30. obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske te podsjetio da se ujedno slavi i 24. obljetnica reintegracije hrvatskog Podunavlja. Poručio je kako su 90-te godine bile prijelomne godine u kojima je hrvatski narod zajedno s braniteljima i predsjednikom Tuđmanom iskoristio tektonske promjene u Europi i pad Berlinskog zida – i izvojevao slobodu.

Rekao je da su “temeljni procesi koji su krenuli prije više od 30 godina, izgradnja države, povjerenje između građana i institucija što je preduvjet uspjeha svakog naroda te poduzetnički duh hrvatskog čovjeka”.


“Ta tri procesa su osnovna, uz sve drugo što smo imali, od procesa pristupanja EU-u i NATO-u, gospodarskog razvitka, suočavanja s brojnim nedaćama uključujući posljedice pogrešaka ekonomske tranzicije, pandemije i dva razorna potresa. Mi koji sada vodimo Vladu već dva mandata nastojimo rješavati te probleme najbolje što možemo i znamo uz želju da Hrvatska bude respektirana država u krugu država zapadnocivilizacijskih vrijednosti”, istaknuo je premijer.

Naglasio je kako ekonomsko i socijalno stanje građana moramo unaprijeđivati, kako bi dosegli standard zemalja koje su živjele u demokraciji puno više desetljeća od Hrvatske, i puno više desetljeća koristile predpristupnu pomoć EU-a.Podsjetio je i kako je internetsko ozračje promijenilo demokraciju i način funkcioniranja društva – te da nekad od pojedinaca izvlači najgore.

“To dovodi do govora mržnje i polariziranja u društvu te netolerancije”, rekao je.

Naglasio je kako moramo činiti sve kako bi u društvu vladao dijalog a ne isključivost.

“Hrvatska je imala rat i vodila je borbu za opstanak, dok su drugi munjevito transformirali svoje društvo i ekonomiju europskim standardima. Devedesete su razdoblje nacionalne renesanse i nacionalnog naboja, ali drugi su tada držali sprint, dobili novac te transformirali svoje ekonomske sustave. Zemlje s kojima se uspoređujemo u EU su ušle devet godina prije nas, što nije zanemarivo”, rekao je Plenković.

Podsjetio je da danas, unatoč krizi, Hrvatska ima dvoznamenkasti rast i očuvana radna mjesta. Čini mi se da će desetljeće koje je pred nama biti desetljeće u kojemu će Hrvatska stati na noge i biti ‘au pair’ sa ostalim zemljama srednje i istočne Europe.

“Tu trebamo biti konsolidirani, kao dobro nauljeni motor koji zna iskoristiti sve prigode da iskoristi ono za što smo se zalagali desetljećima”, istaknuo je premijer.

Smatra kako je ozračje u Hrvatskoj pretjerano negativno i pesimistično.

“Nikad, osim prilikom uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije, stvari se ne doživljavaju kao dobre. To nije dobro, jer ako je takvo ozračje, svi stvari gledaju gore nego kakve jesu”, naglasio je.

Podsjetio je da je njegova Vlada podignula plaće. Svjestan je da to nije dovoljno te poručuje da Vlada čini sve da se na tome ne stane.

“Biti građanin nosi sa sobom prava i obveze. Dio građana ne koristi cjepivo koje je Vlada osigurala. To je apsurd. Moj kolega Maltežanin broji više od 90 posto procijepljenih. To je turistička zemlja i Maltežani žele da drugi znaju da su sigurni”, istaknuo je.

“Manje harange i učinkovitije pravosuđe, to je bit demokracije. Posla ima još, pravosuđe može biti bolje i učinkovitije”, zaključio je Plenković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI