PLENKOVIĆ O SPLITSKOM SKANDALU: ‘Meni je već neugodno sve ovo pratiti! Milanović? Njegov jedini cilj je napakostiti HDZ-u’

Foto: Screenshot/N1

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a rekao kako je “ozračje je dobro”, a komentirao je i skandal iz Splita.

“Meni je već neugodno sve ovo pratiti. Općenito ta cijela situacija u kojoj imate bivšu vlast u Splitu koja ničim izazvana samu sebe sruši, ruga se s građanima s izvanrednim izborima, nakon toga sve što smo vidjeli u posljednje vrijeme, od prijetnji novinarima pa do ovog užasnog skupa informacija kojeg uopće ne želim komentirati. Mislim da su ljudi dolje svjesni da tu sramotu za Split više ne treba tolerirati”, kazao je.

Objasnio je i nedolazak Dragana Čovića na sastanak u Bruxellesu.

“Što se tiče sastanka koji je jučer održan, cijelu nedjelju popodne su trajali razgovori s predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka i s trojicom članova predsjedništva BiH koji su također bili pozvani na sastanak. Posjetio bih da se cijeli proces uključivanja predsjednika Europskog vijeća događa na inicijativu Hrvatske. Tražili smo najvišu razinu EU da se krene baviti temom BiH jer je angažman bio na srednjoj razini angažmana službe za vanjske poslove Europske komisije i američke administracije. Ti razgovori koje su vodili nekoliko mjeseci nisu doveli do konsenzusa izmjene izbornoga zakona. Naša inicijativa je bila da emancipiramo i stavimo pitanje Hrvata u BiH kao konstitutivnog i ravnopravnog naroda na najvišu razinu i da se angažira najveća moguća razina EU”, istaknuo je.

Osvrnuo se i na komentar predsjednika Republike Zorana Milanovića kako mu se Čović zamjerio ovim potezom.



“Milanović sve radi iz čiste pakosti. Njegov jedini cilj je napakostiti HDZ-u u Hrvatskoj i HDZ-u u BiH, unijeti razdor, zrnce sumnje… Njega u biti nije uopće briga za Hrvate u BiH, njega jedino briga da načini štetu meni, HDZ-u i Vladi. To je jasno po svim temama. Da je on nešto kao predsjednik učinio nešto za pitanje Hrvate u BiH, da je pisao pisma, da je dizao telefone, otišao u međunarodne posjete, možda bi se danas manje iščuđavao da njegov finski kolega ne zna što i on zna o pitanju Hrvata u BiH”, kazao je Plenković.

“Da je bio malo angažiraniji, da je radio, a ne da lažno optužuje i dezinformira hrvatsku javnost da to što netko nešto o Hrvatima u BiH da je to odgovornost Vlade. Obrnuto. On svoju priču o brizi za Hrvate u BiH može prodati jedino onima koji nemaju nikakva međunarodna saznanja, koji su frustrirani kao i mi i misle da će im netko bukanjem, prijetnjama i sijanjem razdora pomoći… Pa moraš biti naivan. To nije politika. To je obijest, jal, pakost. Nikakve koristi od njega Hrvati u BiH, a ni u Hrvatskoj neće imati”, dodao je Plenković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI