Plenković objavio popis zemalja za koje otvaramo granice: “Takav model u Europi nitko nije napravio”

Foto: Cropix

U četvrtak poslije 12 sati završila je 232. sjednica Vlade Republike Hrvatske koja se održava u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici. Pretpostavlja se da će jedna od ključnih tema biti dodjela sredstava u iznosu od 10 milijardi eura iz ‘Fonda za oporavak’.

Raspravljat će se i o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus u Republici Hrvatskoj te aktivnostima Stožera civilne zaštite. Raspravljat će se i o prijedlogu uredbe o dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi

Na dnevnom redu otvorenog dijela sjednice ukupno je 16. točaka.

Uvodni govor premijera

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je uvodni govor, a najprije je čestitao dan Hrvatske vojske.



“Jučer smo bili na hrvatskom vojnom veleučilištu gdje smo otvorili veliki objekt ‘Vukovar’, čestitam bivšem ministru Damiru Krstičeviću na angažmanu koji je doveo do realizacije ovog objekta.

U pripremama smo za Dan državnosti. To je veliki dan, dan konstituiranja Hrvatskog sabora i to je dan koji treba posebno obilježiti.

Ek je jučer izašla s izrazito važnim dokumentom o gospodarskom oporavku, on je plod intenzivnih komunikacija s EK. Nakon pandemije promijenili su se prioriteti. Zajednička želja je da EU pokaža koliko je njen angažman važan u ovo vrijeme. Dat će dodatnu financijsku mogućnost koja će svima omogućiti brzi oporavak. To uključuje još 700 milijardi i provodit će se kroz tri stupnja.

Većeg pružanja ruke i stajanja iza poduzetnika nije bilo”, kazao je premijer o poptorama od 3250 kn za ožujak i 4000 kn za travanj i svibanj.

“Ono što mogu reći je da novi prijedlog financijskog okvira bit će značajno bolji za Hrvatsku. Uz ovaj instrument oporavka u razdoblju 2021.-2027. imat ćemo duplo više sredstava na raspolaganju u razdoblju od 2014.-2020. i zato je članstvo u EU dobro. Ovdje vidite što znači osnaženi suverenitet. Na muci se poznaju junaci. Zahvaljujući našem položaju puno povoljnije nas gledaju i banke i na tržištu”, dodao je Plenković.

“Od javnog poziva za sugrađane koji su imali oštećenja zaprimljeno je 130 zahtjeva za financiranjem obnove i oni su u obradi. Žurno ćemo djelovati i osigurat ćemo da se naše sugrađne uselii u stanove u kojima će imati dostojanstven život dok se obnova ne završi”, kazao je predsjednik Vlade.

Raspravljat će se i o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus u Republici Hrvatskoj te aktivnostima Stožera civilne zaštite te mogućem otvaranju granica prema određenim zemljama, uglavnom onima koje imaju sličnu epidemiološku sliku (Češka, Austrija i sl) kako bi se spasila turistička sezona. Raspravljat će se i o prijedlogu uredbe o dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

Plenković je najavio potpuno otvaranje granice prema više zemalja.

“Uspjeli smo u prvom poluvremenu pobijediti epidemiju. Napravili smo plan po kojem bismo izmijenili odluku o privremenoj zabrani prelaska granice za državljane niza zemalja, za turizam. To bi se odnosilo na Sloveniju, Mađarsku, Austriju, Češku, Slovačku, Estoniju, Latviju, Litvu, Poljsku i Njemačku. Prema našoj analizi i epidemiološkim slikama, ovo su zemlje u kojima postoji ili sličan rezultat ili su trendovi takvi da možemo donijeti takvu odluku uz epidemiološke preporuke i posebnu aplikaciju koja je već napravljena dolazak državljana iz ovih zemalja za turističku sezonu”, rekao je Plenković.

Dodao je kako je siguran da će se, kako situacija bude odmicala, popis zemalja proširivati.

“Broj zaraženih je u padu. Po broju oboljelih i umrlih nalazimo se među najboljima u Europi i svijetu. Od popuštanja mjera imamo mali broj slučaja. Ne pridržavanje mjera može dovesti do novih žarišta”, kazao je ministar Vili Beroš. “Liste čekanja povećane su u prosjeku za 10 posto”.

“Iza nas je uspješni tjedan. U subotu na 89. dan imali smo prvi dan bez novooboljeli. Ovo je najveći znak priznanja rada zdravstvenih radnika, savjesnih građana, Vlade”,  dodao je i pozvao da se i dalje poštuju mjere.

Ministar Davor Božinović naveo je kako je situacija iznimno zadovoljavajuća i da je sukladno tome došlo do popuštanja brojnih mjera i vraćanja normalnom životu.

“Žalimo za svakim preminulim, obrabrenje nam je što smo veliku većinu uspjeli sačuvati od zaraze. Pozivamo i dalje sve na poštivanje svih mjera kako bi se sačuvala epidemiološka situacija.  Kako je naveo, građani zemalja Slovenije, Njemačke, Austrije, Poljske, Češke, Mađarske, Estonije, Latvije i Litvu neće morati navesti razlog ulaska u zemlju. No, morat će na granici dati svoj kontakt kako bi mogli biti kontaktirani”, rekao je i pozvao ih da se ulogiraju na stranicu entercroatia.mup.hr.  “Oni koji to ne učine, morat će napraviti to na granici.”

“To je model kakav nitko nije u Europi napravio. Bit će na 12 jezika. Sad je prvo na engleskom, a kako se bude prevodilo tako će biti na 12 jezika. Dobro je da smo dali znak da budemo spremni”, rekao je ministar turizma Gari Cappelli.

Govoreći o izmjeni Zakona o socijalnoj skrbi ministrica Bedeković je rekla da se predloženim povećanjem smanjuje mogućnost institucionalizacije. Tom izmjenom povećat će se naknada roditeljima njegovateljima.

Ministrica Blaženka Divjak navela je da će promjenom uredbe učenici moći ispraviti četiri negativne ocjene, a imat će tri roka za ispravljanje ocjena.

“Mislimo da će naši učenici to najbolje iskoristiti”, rekla je Divjak.

Ministrica Marija Vučković obrazložila je promjene uredbe vezana za popis poljoprivrede. Kako je navela, to će se podijeliti u dvije faze nakon promjene uredbe, jer zbog COVID-19 nije bilo moguće napraviti oglas za popisivače.

Ministar Oleg Butković izvijestio je da je jutros Agenciji za linijski obalni prijevoz dao uputu prema kojoj neće doći do povećanja cijena trajektnih karata prema otocima tijekom sezone kao što neće doći ni do sezonskog povećanja cestarina na autocestama.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI