PLENKOVIĆ OŠTRO PROTIV SRBIJANSKE OPTUŽNICE ZA HRVATSKE PILOTE: ‘Vlada će iskoristiti sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštiti hrvatske pilote i dignitet Domovinskog rata’

Screenshot/N1

Hrvatska Vlada u petak je održala sjednicu.

Na početku je premijer Andrej Plenković rekao kako se u Srbiji za zahtjev njihova tužitelja spremaju optužnice protiv četiri hrvatska pilota iz doba “Oluje”.

“Za nas je naravno cijeli Domovinski rat, a osobito Oluja i Bljesak, dio oslobodilačkih napora za reintegraciju hrvatskog teritorija. Vlada RH će kao što je postupala ranije iskoristiti sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštiti hrvatske pilote i dignitet Domovinskog rata. Pritom želim naglasiti da smatramo kako nije dobro za odnose normalizacije i proces pomirenja činjenica da Srbija ima kvazi jurisdikciju čime ovakvim potezima radi u biti, korake unazad, a ne korake unaprijed”, rekao je premijer.

Pritom je zahvalio pripadnicima srpske nacionalnosti u hrvatskoj Vladi.

Rekao je da su na sjednicu došli nakon sastanka u Vladi koji su na njegovu inicijativu održali s vojnim pilotima HRZ-a iz operacije Oluja.



U ime Vlade želi iskazati sućut američkom narodu za strašan zločin koji se dogodio u Teksasu.

Svim pripadnicima HV-a izrazio je zahvalnost na odanosti i služenju domovini uoči Dana hrvatske vojske.

Osvrnuo se i na vijest kako je Rusija odlučila protjerati pet hrvatskih diplomata u Rusiji.

Govorio je i o nevremenu koje je pogodilo sjever Hrvatske te napomenuo kako će Vlada nastojati pokriti troškove obnove na poljoprivrednim područjima stradalih u nevremenu.

Plenković je spomenuo i Dan državnosti te napomenuo kako će se održati konferencija u povodu toga.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI