PLENKOVIĆ OSUDIO POSTAVLJANJE SPOMEN PLOČE MAJORU JNA: ‘Za nas je bilo kakva spomen ploča neprihvatljiva i deplasirana te osuđujemo to’

Screenshot HRT

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je u Splitu rekao kako je “zgrožen” odlukom vlasti Banje Luke da podignu spomen ploču majoru JNA Milanu Tepiću koji se 1991. raznio u skladištu oružja u Bjelovaru. Pritom je ubio 11 hrvatskih branitelja, objavio je N1.

“Mi smo svi zgroženi s obzirom na Barutanu i broj poginulih tada. Prema tome, za nas je bilo kakva spomen ploča neprihvatljiva i deplasirana te osuđujemo to”, rekao je Plenković.

Podsjetimo, major Jugoslavenske narodne armije Milan Tepić 29. rujna 1991. godine izazvao je eksploziju 170 tona streljiva i eksploziva u vojnom skladištu na Barutani u Bjelovaru, pri čemu je poginulo 11 hrvatskih branitelja bez čije intervencije bi tragedija bila i veća.

Gradonačelnik Banje Luke podigao mu je spomen ploču povodom tzv. Dana Republike Srpske.

Inače, vlasti RS-a su u nedjelju u Banjoj Luci paradom obilježili 9. siječnja u znak sjećanja na taj datum iz 1992. kad je dio zastupnika u skupštini tadašnje SR BiH protuzakonito proglasio “srpsku republiku BiH”, što je predstavljalo uvod u tri i pol godine dugi rat.



Ustavni sud BiH taj je praznik proglasio neustavnim, a srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik s proslave poručio kako je RS država, iako to drugi osporavaju.

Plenković je tim povodom i zbog secionističkih težnji RS-a ponovio snažnu podršku Hrvatske teritorijalnoj cjelovitosti susjedne države.

Rekao je da je to “zemlja koju poštujemo i cijenimo, kojoj pomažemo na europskom putu i za koju želimo da bude funkcionalna”.

“Mi smo protiv svih poruka koje imaju secesionističke i separatističke konotacije”, istaknuo je premijer.

U Banjoj Luci je u nedjelju bio i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac.

Za njegovo prisustvo na toj proslavi, Plenković je rekao da je on “tamo bio samo na akademiji, išao je u svojstvu predsjednika SNV-a”.

“Niti je tamo nešto govorio, niti je imao neku posebnu ulogu”, zaključio je premijer o Pupovcu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI